Promocije, sajmovi, festivali

Sajam poslastičara

tortaViše od 50 svadbenih i dečjih torti, liciderska srca i kolači, izloženi su danas u Domu vojske na niškom Sajmu poslastičarstva i međunarodnom takmičenju u spremanju torti i kolača.
Osim svečanih, predstavljene su i torte u obliku lutaka, igračaka, likova iz crtanih filmova i bajki, a na jednoj se našao i lik cara Konstantina.

Konkurencija za izbor najbolje svadbene i dečje torte je jaka, kažu učesnici, a nagrade će biti dodeljivane u kategoriji profesionalaca i amatera. Najbolji proizvođači dobiće pehar i medalje.

– Na tortama ne treba da bude veštačkih tvorevina, dozvoljeni su samo jestiti ukrasi. Veštačke dekoracije, tkanine, cirkoni ili biseri, mogu da se nalaze samo pored torte. Proizvođači i tako mogu da izraze kreativnost – kaže član žirija Branka Plavšić, profesor poslastičarstva.

Kako je ona objasnila, svaki član žirija boduje originalnost, izgled i lepotu, ukus, preciznost izrade, higijenu, estetiku i ekonomičnost. Bodovi se zatim sabiraju i na osnovu zbira dodeljuje medalja.

Ovo takmičenje prate izlagači alata i materijala za dekorisanje torti i poslastičarske opreme.

Sajam, koji organizuje Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš, biće zatvoren u subotu 9. marta u 15 sati.

Južne Vesti

Pročitajte i...