Magazin

Sa kojim se sve izazovima suočavaju žene preduzetnice

Iako živimo u svetu u kom se narod aktivno bori protiv svih nepravdi, i dalje postoje određeni stavovi koji ističu neke staromodne modele ponašanja. Jedan od takvih stavova je rodna neravnopravnost koja se i dalje javlja u svim delovima sveta, nebitno koliko su oni razvijeni i napredni. Ovo je pogotovo vidljivo u poslovnom svetu i ženama je teže da se izbore za svoje pozicije. Pored toga, žene uglavnom imaju nižu platu, ne mogu da rade na određenim pozicijama i brzina napredovanja je sporija nego što je to slučaj kod muškaraca.

Sporija brzina napredovanja

Ukoliko pogledate najviše pozicije u vodećim kompanijama, primetićete da su one uglavnom rezervisane za muški deo. Žene imaju odgovorne pozicije, ali do njih teško dolaze, a one koje se smatraju najbitnijim su uglavnom rezervisane za muškarce. Pored toga, žene sporije napreduju u korporativnom svetu i teže dolaze do boljih pozicija. Žene preduzetnice koje se odvaže na pokretanje sopstvenog biznisa moraju dodatno da se dokazuju, iako iza sebe imaju biznis koji uspešno posluje. Ovo ima veze i sa tim da su žene više ustremljene ka uspehu i napretku jer žele da se dokažu te samim tim predstavljaju konkurenciju muškim kolegama.

Stalno dokazivanje

Nekako se žene uvek moraju dokazivati, bez obzira o kom segmentu se tačno radi, i osećaju potrebu da moraju da dokazuju da imaju iste kvalitete kao i muškarci kada je posao u pitanju. Ovo se ogleda i u traženju novih poslova i započinjanju sopstvenog jer će žena koja poseduje sopstveni biznis morati više da se dokazuje i traži načine da stekne poverenje klijenata koji nisu sigurni da će posao biti obavljen na najbolji način.

Coworking ili sopstveni prostor

U današnje vreme nije neobično da se posao radi ili vodi iz coworking prostora koji predstavljaju znatnu uštedu. Ovakav vid poslovanja zahteva malo bolju organizaciju, pogotovo kada je opremljenost u pitanju te je potrebno voditi računa o količini opreme i kancelarijskog materijala koji je neophodan. Bez obzira na tip kancelarije u kojoj se obavlja posao, potrebno je da u ovaj prostor budu uključeni svi elementi nužni za obavljanje posla. Obratite pažnju na neophodan kancelarijski pribor, kvalitetan nameštaj ali i dovoljno prostora za odlaganje dokumenata kako biste bili sigurni da ćete uvek biti spremni za obavljanje posla.

Izazovi majčinstva

Žena može da postigne sve što naumi i ukoliko započne sopstveni posao, svesna je odricanja i raspodele poslova. Ipak, kada planira da se ostvari kao majka, zna da će većinu svoje trudnoće morati da radi, da će poslovne obaveze predstavljati dodati izvor stresa, ali i da će slobodno vreme koje ima znatno da se smanji. Nakon što postane majka, teže joj je da se vrati poslovnim obavezama i tempu na koji je navikla, bez osećaja krivice što veliki deo svog vremena posvećuje poslu. Ovde je potrebno pronaći kompromis i napraviti raspored tako da se izbegne osećaj krivice.

Učenje, rast i napredak

Svako ko započne sopstveni biznis mora da bude spreman za stalno učenje – bilo da se radi o stvarima vezanim za vođenje biznisa ili najnovijih trendova u industriji u kojoj se vrši posao. Ukoliko žena želi da se osigura da će uvek biti na vrhu kada je konkurencija u pitanju, mora da bude spremna da stalno unapređuje svoje veštine i ovlada osnovnim kvalitetima, stranim jezikom, radom na računaru ali i komunikativnim veštinama koje poseduju lideri. Vrlo brzo ove stvari pređu u naviku i postane lakše da se napreduje i uči kako bi se znanje samo nadograđivalo.

Iako preduzetništvo nosi mnogo izazova i stresa, postoje i one lepe stvari koje mogu da vas učine ponosnim kada pogledate svoj uspeh. Sve ove prepreke se mogu lako savladati i žene lako nauče kako da plivaju u svetu preduzetništva jednako kao muškarci.

Pročitajte i...