Film

Revija najgledanijih srpskih filmova

beli-lavoviU periodu od 13. do 17. juna, posetioci bioskopa „Vilin grad“ će moći da pogledaju 5 najgledanijih srpskih filmova u proteklih godinu dana: „Šešir profesora Koste Vujića“ „Ustanička ulica“, „Montevideo, Bog te video“, “ Beli lavovi“ i „Parada“

U bioskopu „Vilin grad“ će se u periodu od 13. do 17. juna održati revija najgledanijih srpskih filmova u proteklih godinu dana. Tokom pet dana revije, na repertoaru bioskopa „Vilin grad“ će se naći poznati naslovi: “ Beli lavovi“, „Montevideo, Bog te video“, „Parada“, „Ustanička ulica“, i „Šešir profesora Koste Vujića“. Svakog dana će biti prikazan po jedan film, u dva večernja termina.

Reviju će u sredu 13. juna otvoriti film Zdravka Šotre „Šešir profesora Koste Vujića“, priča o liku i delu nekoliko najvećih srpskih genija u trenucima njihovog sazrevanja pred maturu i neverovatnom profesoru Vujiću, za koga je njegov đak Mihailo Petrović-Alas napisao da je bio najoriginalniji profesor 19. veka.
Drugog dana revije, 14. juna, biće prikazan triler „Ustanička ulica“ Miroslava Terzića, koji je, kao i film „Beli lavovi“, bio srpski predstavnik na ovogodišnjem Kanskom festivalu u okviru Regionalnog paviljona.

Prvenac Dragana Bjelogrlića, „Montevideo, Bog te video“, biće prikazan 15. juna. Priča o podvigu mladih srpskih fudbalera u Montevideu davne 1930. godine je trijumfovala na dodeli godišnjih FIPRESCI nagrada sa čak pet titula, uključujući i nagradu za najbolji film.

Film „Beli lavovi“ kultnog Lazara Ristovskog će na velikom platnu „Vilinog grada“ zaigrati 16. juna. Ovo ostvarenje govori o ljudima, intelektualcima koji se teško snalaze u teškim vremenima sadašnjice, pa su prinuđeni da rade poslove, koje inače ne bi.

Reviju najgledanijih srpskih filmova će 17. juna zatvoriti film „Parada“ reditelja i scenariste Srđana Dragojevića, film koji je u bioskopima u Srbiji za nepuna dva meseca prikazivanja videlo 300.000 ljudi. Film je dobitnik prve nagrade publike na 62. festivalu u Berlinu.

Pročitajte i...