Intervju

Repression Release and Embrio Shpayz

Povodom prectojeće zajedničke svirke protračarili smo malo sa Viktorom Nagradićem, pevačem „Repression Release“-a i Nenadom Tasićem, gitaristom „Embrio Shpayz“-a. Evo ovde možete da vidite transkribovanu verziju te trač rubrike. Kafa i slim cigare su obavezne…

1. Kolko se meni čini ovo vam je prva zajednička svirka. Kako je došlo do toga? Spojio vas žanr muzike ili ste drugari i ovako?
Viktor: Svirka je bila u planu još pre skoro godinu dana (: Svi se znamo od ranije, druzimo se tu i tamo, muzika je žanrovski slična pa je nekako logično bilo da dodje do zajedničke svirke.
Tasa: Prvenstveno drugarstvo, mi smo se znali i pre nego što smo sastavili bendove, a verujem i da se nismo poznavali, muzika bi nas sigurno spojila. Mali je Niš

2. Kako biste ocenili ujedinjenost niške muzičke scene recimo fakulteckim merilima(5-10)?
Viktor: Pa… neka bude prolazna šestica
Tasa: Rekao bih 8. Bilo bi 10 da ne postoji par zavidnih bendova, kojima su samo oni bitni. Bendovi se drže zajedno zato što ih ima malo i samo ujedinjeni mozemo da napravimo neku scenu u ovom gradu.

3. I jedni i drugi imate, za sada, po jedan demo EP. Da li snimate nešto novo i kolku mečku, ustvari, treba da rodiš da snimiš nešto što nije kućna produkcija?
Viktor: Radi se, planiraju se novi snimci, ali sve što nije kućna produkcija… Teško! Mnogo gore stvari od radjanja mečke su potrebne da bi se ušlo u studio… Al ae… biće valjda… nekad
Tasa: Mi već imamo snimljen drugi demo, koji će uskoro biti postavljen za download. A što se tiče ulaska u studio, mislim da treba da se rodi jedna mečka od nekih 500 kg. I da je uz to radjash godinama.

4. A koliko su niški medij(um)i spremni da podrže tako neku „ljuljačku“ muziku?
Viktor: Situacija nije sjajna… Malo je medija koji ce gurati neku „jaču“ muziku, ali možda bi i mi trebali malo više da se potrudimo. Mislim, nisu baš svi tolko dbojno nastrojeni ka metalu. Dobar primer za to jeste kampanja pre Sounds of Struggle-a. Sve stanice kojima je odnet materijal su bez problema prihvatile emitovanje džingla i pesama bendova u svom programu.
Tasa: Mediji ne podržavaju takvu muziku, i razumem ih. Krenuli smo da pravimo ovakvu muziku svesni činjenice da naše pesme neće da se vrte na televizijama. I nije nam krivo.

5. Šta kažete na komentare pojedinih rokera-metalaca da je taj alternativni metal koji se javio na samom kraju devedesetih(a pod čijim ste uticajem) „prevazidjen“, „klinački“ itd.?
Viktor: Alternativni metal nije prevazidjen, on nikada nije ni zaživeo kod nas! Većina klinaca koji počinju da slušaju metal krenu sa nekim metalom novijeg datuma. E, onda krenu sa slušanjem „pravog metala“ i sve ostalo pada u zaborav. Nije da ne poštujem stari heavy, hard rock i sl. Jednostavno metal nije ostao u 70-im, 80-im godinama prošlog veka. Evoluirao je i ne treba se oglušiti o to. Mislim da su naša dva benda dobar primer te evolucije.
Tasa: Ako je nu metal prevazidjen pre 10 godina, onda je hard’n’heavy prevazidjen pre 25. Nijedan pravac nije prevazidjen. To što više nije komercijalan kao 90ih ne znači da je mrtav. A ne želim da čujem epitet „klinački“ od matorih likova koji su se stisli u kožu i čizme a koji slušaju pesme o strahu od mraka.

6. Da li ćete možda skoro opet učestvovati u nekom skejterskom projektu kao što je bio borski dokumentarac „Kolos“?
Viktor: Ne zna se… Ali vrlo rado! Ilić (gitarista) i ja smo ranije vozili, svi veoma poštujemo skejt kulturu tako da ćemo uvek saradjivati sa skejterima. Pozdravio bih ovim putem sve drugare iz Kolos-a, KZS-a i sve borane koji su bili u G-spotu 8. januara. Ako želite neumornu publiku i celo veče nabijeno pozitivnom energijom, Bor je mesto za vas.

Za pred kraj nekoliko blic pitanjca po uzoru na legendarnu „Slagalicu“ i igru „Ko zna zna“.
Viktor: Dobro večeXD

7. Šta je iritantnije od Jece Karleuše?
Viktor: Isprdjivanje i zajebavanje naroda pričom o glamuroznoj sahrani praseta dotične gospodje… Ima tu još par stvari, al neka ostane hejt za neku drugu priliku.
Tasa: Njeni fanovi

8. Veći smor od Lee Kiš?
Viktor: Ja ne znam da li ta žena smara… Nisam uspeo da izdržim više od 3 sekunde da slušam njen glas!
Tasa: Ne smem ni da pomislim kako bi izgledao veći smor od nje…

9. Veće zlo od Saše Popovića?
Viktor: Nisam znao da će nam biti postavljana i retorička pitanja xD
Tasa: Cunami i zemljotres na Haitima zajedno.

10. I za kraj, dovršite rečenicu: „Protiv seljanije…“.
Viktor: …je teško, al se mora!!!
Tasa: …flamethrower-om!

Hvala puno ljudi. A svi vi koji se osećate ko ljudi tridesetog u „Yeahbug@“ da podržimo scenu. Aj pa tako…

Razgovarao: Aleksandar Nikolić – Coa