Niške vesti

Rekonstrukcija pijace

pijacaRekonstrukcija Palilulske pijace, koja je prema ranijoj najavi dr Igora Novakovića, predsednika opštine Palilula trebalo da počne tokom oktobra 2011 a da se završi za oko mesec dana, počeće čim vreme dozvoli, budući da je tek nedavno kompletirana građevinska dokumentacija.

Nepredviđeno mnogo vremena nam je bilo potrebno za obezbeđivanje adekvatnog građevinskog projekta, koji bi Gradsko veće trebalo da usvoji na prvom zasedanju.

Na taj način biće obezbeđeni svi neophodni administrativni uslovi za početak rekonstrukcije, a za početak radova potrebno je još samo da se stabilizuju vremenske prilike, rekao je Novaković. Pijaca će, kako je Novaković najavio, biti potpuno rekonstruisana, biće otvorenog tipa, dobiće novu ogradu, krov, moderne tezge, a biće saniran i mokri čvor. Pored toga, značajno je i što će biti napravljen poseban deo za prodavce mlečnih proizvoda, a po završetku radnog vremena pijaca će biti zatvarana spuštanjem roletni oko nje, istakao je sagovornik.

Moderna pijaca podrazumeva i nesmetan pristup do nje, te će biti izmenjen i režim saobraćaja u okolnim ulicama. Božidarčeva ulica do „Amerikanca“ biće jednosmerna. Takođe, i Ulica Starca Vujadina u delu od semafora do Crkve svetog Nikole biće jednosmerna, kao i deo Episkopske, najavio je Novaković. Za vreme trajanja radova, tezge za pijačne prodavce biće privremeno izmeštene u samoj blizini pijace. Planiramo da prodavci dok traju radovi budu u Čairskoj ulici, pored pruge, na železničkom zemljištu koje ćemo dobiti besplatno na korišćenje. Takođe, prodavcima se za to vreme neće naplaćivati pijačna trošarina – kaže Novaković. Projekat rekonstrukcije poklonila je grupa niških arhitekata, dok je novac obezbeđen od donacija.

Pročitajte i...