Kulturna dešavanja

Put oko sveta promašenog dueta

put-oko-svetaPut oko sveta promašenog dueta je po redu drugi koncertni projekat DUA MASKA. I u ovom kao i u predhodnom – projektu Schick Shock Baroque – DUO MASKA, sintetiše elemente pozorišnog i muzičko-koncertnog nastupa imajući za krajnji cilj bogatiju, zabavniju te atraktivniju komunikaciju svetskih bisera klasične muzike sa širom publikom.

Za razliku od predhodnog, Put oko sveta promašenog dueta, je projekat koji se oslanja prevashodno na muzičku epohu poznog romantizma i njegovih nacionalnih škola. Narodne pesme i igre neretko su bile inspiracija klasičnih kompozitora. Njihova stilizacija često ih čini jednako udaljenim kako od sveta elitnog tako i od sveta folklornog stvaralaštva te ih možda s toga treba negovati i razvijati kao ključne i/ili centralne muzičke oblike u smeru podržavanja ideja jednog zdravijeg, harmoničnijeg i homogenijeg društva. Možda i činjenica da ovakva dela čine upravo najatraktivniji deo pozamašnog repertoara klasične izvođačke prakse – puneći dvorane širom sveta i do poslednjeg mesta – govori o prirodnoj i plemenitoj potrebi ljudi da uživaju bogadstvo raznolikosti trezora Tradicije.

Put oko sveta promašenog dueta je koncertantna komedija o muzičkom duetu – po svemu sudeći promašenom – koji iz očajanja nenalaženja sreće u svojoj domovini (Srbiji), odlazi na put u Nemačku. Ipak, zbog njihove umetničke, impulsivne, sanjarske i razmažene naravi, put nebiva tu okončan; konstantno isčekivanje boljeg i neprihvatanje realnosti čine da duo hirovito ide od zemlje do zemlje. I kao u priči o Don Žuanu, kome je svaka nova žena uteha od predhodne, promašeni duet u novoj zemlji traži utočište i beg od predhodne ne bi li nakon ponovnog razočarenja otišao u zagrljaj sledećoj. Obišavši tako celu planetu duet se ponovo vraća svojoj Srbijici, ali ovoga puta bogatiji za jedno veliko saznanje…

Repertoar, tekst, dramatizaciju, scenski pokret, kostime i rekvizite su osmislile same članice DUA MASKA: Sonja Kalajić i Vanjuška Martinović. U pogledu upotrebe instrumenata, performans je značajno bogatiji od predhodnog. Pored već viđene violine, klavira i testere tu su: harmonika, kastanjete, đembe i tibetanske činije. Takođe, publici može biti zanimljiv način upotrebe i kombinacije radiofonskih zvukova koji dopiru s tranzistora na sceni.

Ulaz na koncert je besplatan, karte se mogu preuzeti u prostorijama SKC-a svakog radnog dana od 10 sati do 15 sati. U okviru promocije koncerta moguće je i organizovati deljenje karata u emisijama na radiu i televiziji kao i preko interneta. Sve informacije mogu se dobiti na telefone 018/523-120 i 018/523-411.

Program koncerta :
Nemačka
Ludvig Van Betoven: Nemački plesovi

Mađarska
Johanes Brams: Mađarska igra br.1
Monti: Čardaš

Norveška
Edvard Grig: Ples Anitre

Francuska
Yann Tiersen: Pre podne
(Muzika iz filma Ameli Pulen)
Gabriel Fore: Pavana

Italija
O sole mio

Španija
Ravel: Bolero
Albeniz: Asturias

Argentina
Pjacola: Braon i plavo (tango)

Brazil
Tom Žobim: Talas (bossa nova)
Vila Loboš: Danza

Rusija
Aleksandar Borodin: Polovecke igre
Narodna pesma: Kaćuša

Severna Amerika
Skot Džoplin: The Entertainer (regtime)

Kina
Fric Krajsler: Kineski Tamburin

Emirati
Hačaturijan: Igra sablji

Srbija
Vlastimir Peričić: Pesma i igra

Pročitajte i...