Niške vesti

Prvo mesto za „Vector Studio“

Učenička kompanija „Vector Studio” iz Ekonomske škole u Nišu po oceni stručnog žirija osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije održanom u Nišu u sredu. Ovi srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave dizajnom, proizvodnjom i prodajom proizvoda štampanih na „kafenom papiru” koji sami izrađuju specijalnom tehnikom.

Drugo mesto pripalo je kompaniji „Green Grafitti” koju čine učenici Gimnazije „Bora Stanković” u Nišu koji su predstavili svoj inovativni proizvod – ekološke grafiti sprejeve izrađene od mahovine, dok je treće mesto osvojila učenička kompanija „Orange” iz Gimnazije u Kuršumliji i njihova poslastica od pomorandžine kore, žutog šećera i mineralne vode. Pored ovih kompanija, na nacionalno finale plasirale su se i kompanije „Royal Snack” Trgovinsko-ugostiteljske škole u Leskovcu, kao i „Fresh Bag” koju čine učennici Tehničke škole „Rade Metalac” u Leskovcu. Zajedno sa pobednicima ostala tri regionalna sajma (jugozapadna Srbija, Vojvodina i Beograd), ovi učenici će se u Beogradu u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Berlinu.

„Mislim da je tajna našeg uspeha što smo jedinstveni kao tim a ima nas ukupno devetoro. Od prošle godine kada smo takođe bili regionalni pobednici uveli smo mnogo inovacija a prodaja nam konstantno ide dobro. Ovo takmičenje nas je pokrenulo i sada već poslujemo kao prava kompanija”, izjavila je Kristina Petrović, članica učeničke kompanije „Vector Studio”.

Učenička kompanija je jedan od najprepoznatljivijih programa Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Tokom takmičenja, dodeljeni su i sertifikati i zahvalnice za sprovođenje programa Osiguraj svoj uspeh u koji su bili uključeni učenici iz 5 niških srednjih škola a časove su držali poslovni volonteri iz kompanije AXA Osiguranje koji su prošli obuku za predavače.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Societe Generale banke, Centra za razvoj liderstva kroz program Pokreni se za budućnost, Mercator grupe i Grada Niša.

Pročitajte i...