Niške vesti

Prva sigurna kuća u Nišu

porodicno-nasiljePrva sigurna kuća u Nišu biće otvorena u utorak 23. avgusta, a prvi stanari, jedanaest žena i osmoro dece koji trenutno borave u niškom Prihvatilištu za žene i decu žrtve nasilja, useliće se već u ponedeljak. Sigurna kuća je regionalnog karaktera i prva ustanova ove vrste na jugu Srbije.

Nakon dve i po godine od početka radova, adaptacija i opremanja, sve je spremno za otvaranje Sigurne kuće. Objekat će biti u vlasništvu grada pošto je tako utvrđeno rešenjem Vlade Srbije, nakon nakon dobijanja saglasnosti svih nadležnih institucija. Izgradnji i opremanju značajno su doprineli predstavnici grada Niša, Ministarstva za rad i socijalnu politiku, kao i donatori. U ovoj ustanovi će osim žena i dece žrtava nasilja utočište moći da pronađu i žrtve trgovine ljudima – kaže gradska većnica Dušica Davidović, resorno zadužena za socijalna pitanja.

Ona kaže da će Sigurna kuća sarađivati sa filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje u okolnim mestima, kako bi se ugroženim ženama obezbedila prekvalifikacija i dokvalifikacija, a one ekonomski osamostalile i ojačale. Žene sa invaliditetom koje trpe porodično nasilje „biće osnaživane i kroz posebne projekte“. Uz pomoć Advokatske komore Niš svim žrtvama nasilja obezbediće se besplatno pravno zastupanje. Zaposleni u ustanovi posebnu pažnju posvećivaće radu sa decom, za koju je planirana adaptacija prizemlja u prostor koji će se koristiti kao sala za fiskulturu i radnu terapiju. Deca će biti upisivana u obližnje škole i vrtiće „kako bi se na što lakši način uklopila u život bez nasilja“.

V.d. direktorke Sigurne kuće Slađana Živković-Kostić precizira da će se u Sigurnoj kući žrtvama porodičnog nasilja osim egzistencijalne, pravne i psihološke pomoći obezbeđivati i zdravstvena zaštita. Prema njenim rečima, zaposleni će nastojati da ova ustanova „bude topli dom za sve njene stanare“, a da život u njoj bude organizovan kao u svakoj porodici, gde svako ima svoju ulogu i zaduženje.

Sigurna kuća ima površinu od 388 kvadratnih metara, a žrtve nasilja u porodici biće smeštene u devet soba, dok će im na raspolaganju biti i dnevni boravak i potpuno opremljene kuhinje i kupatila. Ova ustanova u svakom trenutku moći će da primi 25 žena sa decom, a u slučaju potrebe „kapaciteti se mogu proširiti“. Njen osnivač je grad, a Skupština grada je imenovala rukovodstvo. U Nišu je do sada postojalo samo neuslovno Prihvatilište za žrtve porodičnog nasilja u kome može da boravi najviše 15 osoba.

Mnogi su pomogli
Dušica Davidović kaže da je gradonačelnik Niša Miloš Simonović uložio poseban napor da grad Niš dobije vlasništvo nad objektom u kojem je Sigurna kuća. Odbornici Skupštine grada odrekli su se jedne dnevnice u korist njenog opremanja. Ministarstvo rada doniralo je milion dinara. Kompanija Msje Brikolaž poklonila je materijal u vrednosti 500. 000 dinara, a DIN Filip Moris 1,35 miliona dinara. OTP banka donirala je 500.000 dinara, dok su zaposlene žene u Sosiete ženeral banci donirale 250.000 dinara tako što su se odrekle svojih osmomartovskih poklona i proslave. Rotari klub Medijana poklonio je 100.000 dinara prikupljenih na aukciji slika, kompanija DM – istu sumu, a nevladina organizacija „Ljubi bližnjeg svog“ pomogla je u nabavci posuđa, bele tehnike i druge opreme za domaćinstvo.

Danas

Pročitajte i...