Niške vesti

Prva roditeljska kuća u Nišu

roditeljska-kucaPrva roditeljska kuća u Nišu trebalo bi da bude otvorena na proleće, a juče je, odlukom niških vlasti, obezbeđen prostor za nju. Naime, nadležni su odlučili da prostor od oko 160 kvadratnih metara, na mestu gde je nekada bio restoran, u centru grada dodele na korišćenje Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (Nurdor) za otvaranje roditeljske kuće. U njoj će smeštaj naći mališani oboleli od karcinoma koji sa roditeljima iz manjih mesta dolaze u nišku bolnicu na terapije.

– Do 15. januara 2012. trebalo bi da potpišemo ugovor, a onda sledi prikupljanje sredstava za adaptaciju prostora, kako bismo što više porodica sa obolelim mališanima mogli da smestimo u buduću roditeljsku kuću – kaže Žana Korolija, član Upravnog odbora Nurdora.

Da bi se što pre krenulo u renoviranje prostora predstavnici ovog udruženja juče su u Nišu sa nadležnima u Regionalnoj privrednoj komori postigli dogovor oko prikupljanja neophodnih sredstava. Ukoliko sve bude teklo po planu, odnosno ako ugovor bude potpisan u predviđenom roku i sredstva za renoviranje prostora budu obezbeđena na vreme, u Nurdoru očekuju otvaranje roditeljske kuće u prvim danima proleća, tačnije već u martu.

– Prostor za roditeljsku kuću nalazi se u centru grada, preko puta opštine i pored velikog parka, a do bolnice se stiže desetominutnom šetnjom, što je jako dobro za obolele mališane. Po rečima niških lekara sve je veći broj dece koja dolaze u ovaj grad na terapije, a obezbeđivanjem privremenog smeštaja u roditeljskoj kući olakšaćemo im ionako tešku finansijsku situaciju – objašnjava Žana Korolija.

Lečenje malignih oboljenja dugo traje, po procenama stručnjaka između šest meseci i godinu dana, a u nekim slučajevima i duže, a čak 80 odsto obolelih mališana dolazi iz unutrašnjosti Srbije u neku od pet bolnica smeštenih u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Mnogi roditelji su prinuđeni da daju otkaz da bi bili sa bolesnim detetom, pa su njihove porodice dovedene na rub egzistencije. Otvaranje roditeljskih kuća, napominju u Nurdoru, pomaže porodicama obolelih mališana da smanje troškove tokom terapija, ali omogućava i boravak u ambijentu najsličnijem porodičnom domu što je za ozdravljenje deteta veoma važno. Za sada u Srbiji postoje tri roditeljske kuće – dve u Beogradu i jedna u Novom Sadu.

Politika

Pročitajte i...