Osnovno

Prva niška gimnazija

130 godina prve niške gimnazije „Stevan Sremac“

Gimnazija Stevan Sremac nizom kulturnih i sportskih manifestacija obeležava 130 godina postojanja. Nakon otkrivanja biste Stevana Sremca u holu Gimnazije, u ponedeljak 24. novembra biće održana Svečana Akademija u Narodnom pozorištu.

Program proslave jubileja odvija se pod nazivom „Sremčevi dani“. Od ponedeljka 17. novembra do ponedeljka 24. novembra učenici, profesori, roditelji i gosti škole pratiće književne večeri, predstave na stranim jezicima koji se uče u školi, otvaranje izložbe „O istorijatu škole“ i sportska takmičenja. Književni i umetnički programi održavaju se u Svečanoj sali škole od 18 sati. Izložba „O istorijatu škole“ otvara se u holu Kluba vojske u četvrtak 20. novembra u 19 sati. Dva dana kasnije muzičkim spektaklom u kome učestvuju učenici biće promovisana škola na Platou ispred T.C. Kalča od 11 do 13 sati. U toku „Sremčevih dana“ organizovano je i druženje sa gostima škole, penzionisanim profesorima kao i sa učenicima i profesorima Beogradske Filološke Gimnazije.

Prva niška gimnazija

Iz istorijata: Gimnazija Stevan Sremac osnovana je neposredno po osobođenju Nisa od Turaka 1878. godine, posebnim ukazom Milana Obrenovića. U toku prve školske godine 1878/79 nastava se u dva odeljenja odvijala u otežanim uslovima, u oskudici i siromaštvu. Roditelji i građani Niša svesrdno pomažu da se sve nedaće prevaziđu i školi omoguće povoljniji uslovi za rad.

Gimnazija je menjala nazive. U početku je bila „Gimnazija kralja Milana“, zatim od 1903. godine „Srpska Kraljevska Gimnazija“, pa „Muška Gimnazija“, a od školske 1951/52 dobija naziv po svom proslavljenom profesoru i piscu Stevanu Sremcu. Kao profesor srpske i opšte istorije, geografije i pre svega književnosti Stevan Sremac je postavljen za nastavnika septembra 1879. godine i u školi je predavao 11 godina.

Profesori i učenici Gimnazije bili su glavni inicijatori i nosioci kulturnog i prosvetnog preobražaja grada. Njihovom zaslugom osnovane su važne institucije u Nišu: gradska čitaonica 1879. godine, Narodno pozorište 1887. godine, Crkveno pevačko društvo „Branko“ 1887. godine, Gradska biblioteka 1899. godine, Gradina 1900. godine. U školi je uspešno delovala Literarna družina „Njegoš“. Naši poznati pisci Ljubomir Simić, Vladislav Petković Dis, Bora Stanković, Branko Miljković, Gordana Todorović i drugi, kao učenici Gimnazije svoje prve literarne radove objavljuju u „Njegošu“ i „Gradini“.

U toku svog dugogodišnjeg postojanja Gimnazija, kao i mnogi profesori i učenici, nagrađeni su mnogobrojnim priznanjima i odlikovanjima: ordenom Karađorđeve zvezde, ordenom Svetog Save, Vukovom nagradom, ordenom zasluga za narod sa zlatnim Vencem, Oktobarskom nagradom grada Niša itd.

Zalaganjem direktora Milana Stojanovića urađeno je mnogo na osavremenjivanju nastave uvođenjem modernih nastavnih sredstava. Na takmičenjima, naučno-istraživačkim akcijama, sportskim i ostalim vannastavnim aktivnostima učenici Gimnazije Stevan Sremac postižu značajne rezultate. Danas Gimnaziju pohađa preko 800 učenika.

Osnovana 1878, gimnazija „Stevan Sremac“ je jedna od najstarijih srednjih škola u Srbiji. Nazvana je po poznatom srpskom piscu Stevanu Sremcu, koji je proveo 11 godina predavajuci književnost u njoj. Od njenog osnivanja pohadjali su je mnogi ucenici koji su kasnije postali znameniti clanovi srpskog društva. Pomenucemo samo nekolicinu renomiranih srpskih pisaca kao što su Ljubomir Simić, Vladislav Petković-Dis, Borisav Stanković, kao i Branko Miljković, koji su počeli svoju karijeru pisaca dok su bili učenici ove škole. Njeni učenici i profesori su mnogo doprineli da Niš bude jedan od najvažnijih kulturnih centara u Srbiji. Oni su pomogli da se osnuje Niška narodna biblioteka, Narodno pozorište, crkveni hor „Branko“ i literarni magazin „Gradina“.

Trenutno u gimnaziji „Stevan Sremac“ ima 824 učenika. Oni su podeljeni u 24 odeljenja, 6 u svakom razredu. Učenici pri upisu mogu da se odluče za prirodno-matematički ili društveno-jezički smer. Škola ima 49 profesora. Postoje tri specijalna kabineta (za fiziku, hemiju i biologiju), kao i kabinet za informatiku i školska biblioteka. Učenici su uključeni u mnoge dodatne aktivnosti. Imaju literalnu sekciju, dramsku sekciju, likovnu i muzičku sekciju, učestvuju u ekološkim programima i mogu da pristupe nekom od sportskih timova (odbojka, košarka, rukomet i fudbal). U pogledu obaveznih predmeta, naši učenici tradicionalno postižu najbolje rezultate u jeziku. Kao dodatak u učenju književnosti, oni uče latinski, engleski, nemački, francuski i ruski jezik. Oni su generalno uspešni na svim školskim takmičenjima. Mnogi od njih su učestvovali u razmeni studenata i nisu imali nikakvih problema sa uklapanjem u novu okolinu.

„Stevan Sremac“ je do sada dobio puno nagrada. Medju njima su „Vuk Karadžić“ – nagrada za postignute rezultate na poljima obrazovanja i kulture (nazvana po Vuku Karadžiću, poznatom Srpkom reformatoru jezika), Medalja časti za posebna dostignuća u obrazovanju.

Zvanična prezentacija gimanzije

Pročitajte i...