Niške vesti

Protest zbog zabrane pušenja

zabranjeno-pusenje Vlasnici kafića i poslastičara iz niških tržnih centara protestovali su na Trgu Kralja Milana tražeći izmene zakona o zabrani pušenja. Pojedini vlasnici kafića i poslastičara iz niških tržnih centara zatražili su izmene kojima bi kome bi trebalo da ovi kafići postanu mesta za pušenje mušterija, ali i slučajnih prolaznika.

Vlasnici ovih objekata imaju problem jer rade u okviru centara gde je pušenje zabranjeno tako da nisu u mogućnosti da biraju status lokala kao što to mogu da čine drugi objekti. Vlasnici koji su izašli na ulice predstavljaju Udruženje privatnih preduzetnika, a potpresednik ove organizacije i vlasnik kafića „Adut“ u Podzemnom prolazu, Slobodan Savić kaže da traže od Ministarstva zdravlja da se pušenje u tržnim centrima dozvoli u kafićima i ugostiteljskim objektima koji funkcionišu u okviru njih.

– Poslali smo pismo lično ministru i sada čekamo odgovor jer ovaj zakon nikome ne donosi dobro. Ja lično nisam pušač, a neke stare mušterije mene krive što u mom lokalu ne mogu da zapale cigaretu. U mom kafiću promet je opao 95 odsto, a uzrok je jasan – kaže Savić.

Na trgu kralja Milana okupili su se vlasnici lokala iz Tržnih centara Gorča, Podzemni prolaz, Dušanovog bazara, a izgleda da je najgore u ovom slučaju prošao Tržni centar Merkator. Bivši fudbaler i vlasnik kafića „Makjato“, Goran Stojiljković, kaže da je promet opao za čak 80 odsto.

– Pismom ministarstvu smo poručili da je zakon donet na brzinu. Tačno je da duvanskog dima nema nigde, ali on gasi čitavu jednu gradnu privrede ovde u Nišu. Od kada je zakon stupio na snagu ja sam otpustio pet radnika. Pa nemam rešenja jer je kafić non stop prazan. Nadamo se pozitivnom odgovoru ministarstva zato što ovako ne može da se izdrži da zaradimo za nas, poreze, radnike, firmarine i druge naknade – kaže Stojiljković.

Izvor: Južne Vesti

Pročitajte i...