Niške vesti

Proslava Milanskog edikta 6. oktobra

proslava-milanskog-ediktaCentralna proslava obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta u našoj zemlji počeće 6. oktobra 2013. godine u Nišu, trajaće nekoliko dana i imaće svečani i radni deo, najavio je episkop niški Jovan na konterenciji na kojoj su predstavljeni projekti niške eprahije za obeležavanje ovog velikog hrišćanskog jubileja.

On je objasnio da je određeno da proslava traje ravnomerno u toku cele godine, s tim što bi jedan deo posebno bio vezan za dan cara Konstantina i carice Jelene (3. jun) dok bi oktobarska centralna proslava trajala dva ili tri dana.

– Ne postavlja se pitanje, centralna proslava se sigurno vezuje za Niš. Gosti će prvo dolaziti u Beograd jer je tu sedište patrijarha, da se pozdrave sa njim, a potom će se u Nišu nastaviti proslava. Centar takve proslave je sveta liturgija, zatim slede posete Medijani, novootkrivenim grobnicama i potom svečana akademija. Proslavi će prisustvovali svi patrijarsi i svi predstavnici pravoslavnih crkava kao i svi velikodostojnici drugih hrišćanskih konfesija, tako da će se napraviti jedno zajedničko saopštenje, koje će biti jedna poslanica pravoslavnima ali će biti i jedna pouka hrišćanskom svetu u vaseljeni i svma ljudima – rekao je vladika niški Jovan.

On je najavio da će proslava imati i radni deo u sklopu koga će biti održana konferencija koja će biti priprema za veliki pravoslavni Vaseljenski sabor.

– Tu ima veliki broj značajnih tema o kojima će se razgovarati jer je to prilika da se malo preispitamo, da se malo vinemo u prošlost ali i da prevaziđemo neke podele pogotovo među pravoslavnima, da se zacele rane, da se nađu zajednička rešenja za ključna pitanja. Taj radni deo će biti i u Beogradu – objasnio je episkop Jovan.

Na pitanje da li će biti predstavnika rimokatiličke crkve on je odgovorio da su „pozvani na najvišem nivou“.

U čast proslave 1.700 godina od Milanskog edikta eparhija niška pripremila je veliki broj projekata u oblasti izdavaštva, obrazovanja, interneta, televizije, muzike…

Jedan deo projekata je završen a na drugima se još radi. Kako je saopšteno, najveći misionarski projekat koji eparhija niška prilaže proslavi godišnjice Milanskog edikta je dokumentarna serija „Konstantinovo nasleđe“, koja je urađena kao šest jednočasovnih epizoda a DVD izdanje je prevedeno na ruski i engleski jezik.

Objavljena je knjiga „Pokajte se i verujte u jevanđelje“ u kojoj su objedinjene besede patrijarha srpskog Irineja za 25 godina na mestu episkopa niškog. Iz štampe je izašla I knjiga episkopa Jovana „Ikona i himna Bogorodici“, na srpskom I ruskom, koja predstavlja značajno teološko delo. Odštampana je i knjiga „Ovim pobeđuj – krst Hristov“, koja predstavlja izbor najboljih tekstova svetih otaca o krstu. Uskoro se očekuje prvi tom dela Svetog Jovana Zlatoustog. U saradnji sa Biblijskim društvom Srbije vernicima u Nišu biće podeljeno 55.000 primeraka Svetog pisma.

Pročitajte i...