Niške vesti

Promocija preduzetničkih veština

Grad Niš je kroz LEDIB program realizovao projekat „Promocija preduzetničkih veština u srednjim stručnim školama“. Cilj ovog projekta je podsticanje razvoja preduzetničkog duha i preduzetničkog ambijenta u niškim srednjim stručnim školama i uvodjenje novih praktičnih nastavnih predmeta u srednje obrazovanje i uspostavljanje saradnje izmedju srednjih škola i „sveta biznisa“.

ledib-logo

U okviru ovog projekta 12 srednjih stručnih škola dobilo je kompjutersku opremu i licencu za razvoj preduzetništva. Ugovor o donaciji kompjuterske opreme, gradonačelnik Niša Miloš Simonović potpisao je sa direktorima 12 srednjih stručnih škola (ETŠ „Nikola Tesla“, ETŠ „Mija Stanimirović“, Mašinska škola, Mašinsko-tehnička škola „15. maj“, Tehnička škola „12. februar“, Građevinsko-tehnička škola „Neimar“, Prehrambeno-hemijska škola, Škola mode i lepote, Medicinska škola, Umetnička škola, Ugostiteljsko-turistička škola i Trgovinska škola), koje sprovode ovaj projekat i promovišu preduzetničke veštine u cilju pripreme učenika za konkretne poslove u oblasti preduzetništva.

Ovom prilikom Ekonomskom fakultetu i Biznis inkubator centru uručene su licence za rad na unapređenju preduzetništva.

Gradonačelnik Simonović rekao je da je ovakav projekat preko potreban. On je rekao da bi mlade ljude trebalo usmeravati na pravi način i da je i najmanja pomoć dobrodošla školama koje moraju da uče mlade ljude kako da razvijaju zdrav preduzetnički duh i kako da na najbolji način sami stvaraju svoju budućnost.

Direktor LEDIB programa Karsten Lund izrazio je nadu da će rezultat ovog projekta biti nova preduzeća u Nišu. Najbitnije je to da će ta preduzeća biti značajni faktori koji će stvarati nova radna mesta, rekao je Lund i pozvao obrazovne institucije da uspostave saradnju sa klasterom start-ap preduzeća koji je oformio LEDIB, kako bi se što lakše razmenila iskustva u cilju razvijanja preduzetničkog duha mladih.

Ukupna finansijska sredstva za realizaciju Projekta iznose 2.368.700,00 RSD. LEDIB program se obavezuje da finansira iznos od 1.432.700,00 RSD, što predstavlja 60.48% ukupne vrednosti Budžeta za realizaciju Projekta. Grad se obavezuje da finansira iznos od 936.000,00 RSD, što predstavlja 39.52% ukupne vrednosti budžeta za realizaciju Projekta.

Značaj projekta je usklađivanje obrazovnog profila učenika u srednjim stručnim školama sa savremenim potrebama društva. Osposobljavanje nastavnog osoblja za uvođenje novina u nastavni program i osposobljavanje učenika za informatički rad i sticanje preduzetničkih veština, značajno je sa obrazovnog, ekonomskog i sociološkog aspekta.

Podsticanje razvoja preduzetničkog duha i preduzetničkog ambijenta i u niškim srednjim stručnim školama i uvođenje novih praktičnih nastavnih predmeta u srednje obrazovanje i uspostavljanje saradnje između srednjih škola i „sveta biznisa“ su ideje vodilje u raelizaciji ovog projekta.

Pročitajte i...