Promocije, sajmovi, festivali

Promocija knjige “Cvjećarnica u kući cveća“

cvjecarnicaPromocija knjige o kultnom stripu „Alan Ford“: “Cvjećarnica u kući cveća“ autora Lazara Džamića
U okviru promocije: crtani film „Alen Ford i grupa T.N.T. protiv Superhika“, (Italija, 30 minuta, srpski prevod)
Govore: Lazar Džamić (video linkom iz Londona), Branislav Miltojević, strip-teoretičar i Dejan Stojiljković, književnik i strip-autor
Mala sala NKC-a, 20. februara 2013. od 20,00
Organizator: Niški kulturni centar Sve o „Alanu Fordu“ u jednoj knjizi
U zajedničkom projektu izdavačkih kuća Jesenski i Turk (Hrvatska) i Heliks (Srbija), pred čitaocima je „Cvjećarnica u kući cveća“ – nesvakidašnja studija, prva knjiga o kultnom stripu „Alan Ford“ i kulturološkom značenju njegove popularnosti u bivšoj SFRJ.
Neizostavno štivo generacija koje su odrastale sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, Alan Ford je sa svojim junacima i farsičnim zapletima umeo da nasmeje do suza, ali je zahvaljujući originalnom i prepoznatljivom likovnom izražaju i dijalozima uvek bio mnogo više od „običnog“ stripa. Lazar Džamić je u „Cvjećarnici u kući cveća“ pokušao da odgovori na nekoliko važnih pitanja.

Najveće od njih glasi: zbog čega je Alan Ford ogromnu popularnost, osim u Italiji, zemlji svog nastanka, zabeležio još jedino u SFRJ i nigde više u svetu? Ne manje značajno pitanje tiče se prevoda: zašto istinski poznavaoci i ljubitelji Alana Forda u Srbiji priznaju samo briljantni hrvatski prevod Nenada Brixyja?

Lazar Džamić je majstorski ukazao na duboke i prepletene veze ovog stripa i života u bivšoj domovini, ali i podsetio da Alan Ford i dalje živi, jer uprkos tome što ovaj deo sveta proizvodi više istorije nego što može da podnese, naravi i način razmišljanja na Balkanu postojano odolevaju zubu vremena, a matrica zbivanja proteže se i na naredne generacije.
„Cvjećarnica u kući cveća“ ilustrovana je brojnim prizorima iz stripa, maštovito napisana i kreativno dizajnirana. To je knjiga koja će čak i onima koji nikada nisu čitali Alana Forda pružiti uvid u fenomen jednog doba, jedne zemlje, nedovršene prošlosti. To je i priča u kojoj će svako od nas pronaći i deo sebe…

Pročitajte i...