Nišville Jazz Festival 2012

Prijatelji Šabanu uvod u Nišville

prijatelji-sabanuNišville jazz festival koji se održava od 16. do 19. avgusta, imaće ove godine svojevrsnu uvertiru: po tradiciji započetoj prošle godine u amfiteatru na nišavskom keju, pored spomenika Šabanu Bajramoviću – planirano je da se 14. i 15. avgusta održi besplatni dvodnevni festival – hommage velikom romskom umetniku Šabanu Bajramoviću.

Podsećamo da je prošle godine, dan uoči početka Nišvilla u istom prostoru održan jednodnevni program u sklopu kojeg su nastupili: Darko Rundek Trio, Dixie Band Teteven i Šaban Bajramović Tribute Band.

Za ovu godinu planirani su nastupi osam sastava: Esma Redžepova i ansambl Teodosijevski (Makedonija), Lollo Meier quartet (Holandija), Alexandre Cuhna Quintet (Brasil), Orkestar Bobana i Marka Markovića (…), kao tradicionalni Šaban Bajramović Tribute Band – sastavljen od muzičara koji su svirali sa Bajramovićem (….). Za narednu – 2013 godinu planirano je da festival traje tri dana uz učešće 12 sastava. Planirano je da festival ima i prateće manifestacije – izložbe i muzičke radionice- kao specifičan vid edukacije i integracije učenika i studenata romske nacionalnosti.

Prerastanje prošlogodišnje jednodnevne akcije u višednevni festival, pre svega zavisi od podrške sponzora i grada, jer ovu manifestaciju Nišville ne može organizovati iz postojećeg budžeta koji je i sam za sebe doveden upitanje – kako zbog drastičnog skoka evra, od trenutka usvajanja finansijskog plana do danas, tako i zbog zanemarljivog sponzorskog potencijala niške privrede. Nišville je kod Grada Niša blagovremeno konkurisao za dodatna sredstava programom „Prijatelji Šabanu“, što je dobilo i deklarativnu podršku mnogih romskih nevladinih organizacija, sličnu onoj prilikom kampanje za spomenik Šabanu Bajramoviću – koji je postavljen samo zahvaljujući ličnim donacijama Gorana Bregovića, Gorana Paskaljevića, Ljubiše Samardžića, Miloša Simonovića, Nebojše Bradića, Mirka Miljuša, Zorana Živkovića i Esme Redžepove.

Pročitajte i...