Niške vesti

Pressing promovisan u Beogradu

pressing-promocijaBiblioteka-galerija „Branko Miljković“ je sinoć imala čast da ugosti akademski časopis PRESSING iz Niša, koji obeležava 20 godina izlaženja.

Časopis je pokrenut 1991. godine, kao rezultat studentskih protesta u martovskim i junskim događajima iste godine i vrlo brzo je postao svojevrsni kulturni magazin, koji je objavljuje prikaze i recenzije najnovijih književnih, filmskih, strip i muzičkih ostvarenja.

O radu PRESSING-a govorili su: Anita Radivojević, prvi urednik časopisa, Dejan Dabić, Dejan Kostić, Dejan Stojiljković, Jugoslav Joković. U okviru programa je prikazan dokumentarni film „PRESSING – prvih 20 godina“, autora Dejana Dabića. Moderator programa bila je Slađana Ilić.

Nekadašnji i sadašnji članovi redakcije PRESSING – a istakli su da se ovaj časopis idvaja od drgih studentskih glasila po tome što u kontinuitetu izlazi 20 godina, da je svoj uticaj širio među istomišljenicima, da nikada nije postao komercijalan i da je vrlo brzo prerastao sredinu u kojoj je nastao.

U zapaljivom izlaganju o značaju PRESSING STRIP – a, Dejan Stojiljković (autor romana „Konsantinovo raskršće“) se u svom stilu osvrnuo na ignorantski odnos prema stripu, koji se u Srbiji tretira ni kao trećerazredna umetnost umetnost, naglasivši da jednom, kada se bude pisala istorija stripa, niko neće moći da zaobiđe delovanje PRESSING STRIP – a, koji sve vreme objavljuje radove najznačajnijih strip autora u Srbiji. Podvukao je i činjenicu, a možda je Biblioteka upravo bila pravo mesto za to, da ove godine u republičkom otkupu knjiga nije zastupljeno gotovo ni jedno strip izdanje. Takav odnos prema stripu, doveo je do situacije da se rad naših „strip pečalbara“, veoma ceni i vrednuje širom sveta, da se nalaze u samom svetskom vrhu strip autora, a da u Srbiji njihov rad i uspeh niti su zabeleženi, niti vrednovani.

Publiku na programu su činili beogradski prijatelji PRESSING – a, kolege sa studija, poznati strip crtači, književnici…

Presingovci su uživali u biblioteci, koja pri tom nosi ime njihovog slavnog sugrađanina, posetioci (i namerni, ali i slučajni) uživali su u veseloj, ali zbog toga ne manje ozbiljnoj ekipi PRESSING – a, a na kraju je izražena obostrana želja za daljom saradnjom.

Više o časopisu PRESSING i posebnim izdanjima ovog časopisa možete saznati na adresi http://www.pressing-magazine.com/ gde takođe možete preuzeti i delove sadržaja ili elektronska izdanja pojedinih brojeva. Najbrži članovi „Miljkovića“ moći će da preuzmu i svoj poklon-broj u biblioteci.

Pročitajte i...