Niške vesti

Preseljenje Cvetne pijace u Nišu

cvetna-pijaca Prema uredbi o vanpijačnoj prodaji, Nišlije više ne mogu da prodaju svoje cveće kod tvrđave, a boje se da će druga mesta zauzeti prodavci kineske robe. Do sada su svoje saksijsko cveće prodavali uglavnom pored glavnog ulaza u nišku Tvrđavu, ali sada će odatle morati da se sele. Razlog je – Uredba o vanpijačnoj prodaji! Tu više nije dozvoljena prodaja, a na pijaci, pa i onoj koja se zove Cvetna i koja je uz samu Tvrđavu, kako tvrde cvećari, dobra mesta zauzeta su tezgama sa obućom i odećom!

U JKP „Tržnica“ kažu da će im uskoro putem licitacije ponuditi nova mesta na pijaci.
Tanja Petković, predsednica Udruženja „Cvet juga“, koje okuplja više od 40 cvećara iz Niša i okoline, kaže da trenutno imaju proizvedeno oko milion i po saksija cveća, pa se nadaju da će do početka sezone u martu uspeti da dobiju odgovarajuća mesta za prodaju.

– Stvarno ne znamo gde ćemo. Plaćali smo zakup gradskoj opštini Crveni krst i godinama smo tu, mušterije su se navikle… A znate kako je s prodajom cveća – ljudi se sete da bi mogli da ga kupe tek kada se sapletu o tezgu sa cvećem! Već će svaka promena značiti štetu, a kamoli ako nemamo adekvatno mesto za prodaju – kaže Tanja Petković.

Direktor „Tržnice“ Nebojša Petrović kaže da je dogovor postignut juče ujutro i da nema razloga za brigu.

– Čekalo se na sednicu Upravnog odbora, ona je održana i doneta je odluka da se proizvođačima i prodavcima cveća, putem licitacije, ponude mesta na pijaci. Početne cene razlikovaće se u zavisnosti od mesta, a pravo preče kupovine imaće oni koji su naši zakupci već duže vreme – kaže Petrović.

Izvor: Kurir

Pročitajte i...