Niške vesti

Preminuo Petar Seratlić

in-memoriam To su ti trenuci kada je najteža stvar na svetu otrgnuti se iz kandži patetike, ali, iako smo, kažu, u smrti svi jednaki, istina je reći: niški sport izgubio je najvećeg! Petar Seratlić, dugogodišnji društvenopolitički i sportski radnik, preminuo je u 75. godini. Čika Pera je otišao u legendu!

Petar Seratlić, diplomirani pravnik, bio je potpredsednik Opštine Niš od 1978. do 1982. godine, a potom i drugi čovek Međuopštinske regionalne zajednice. Upravnik u Nišekspresu, direktor Direkcije za izgradnju grada i Jugopetrola, predsednik Upravnog odbora Vodoprivrede Srbije. Čovek je kome pripadaju najveće zasluge za izgradnju Nišavskog keja.

U sportu je ostavio, malo je reći, neizbrisiv trag. Period njegovog predsednikovanja u Rukometnom klubu Železničar podeljen na dva dela (1975-1985 i 1990-2001) označen je kao „zlatno doba Želje“, a za vreme njegovog mandata klub je osvojio četiri od pet pehara Kupa Jugoslavije (1977, 1982, 1997, 1999), igrao u polufinalu Kupa pobednika Kupova Evrope (1978) i predstavlajo jedno od najvećih rukometnih imena na području stare Jugoslavije.

petar-seratlic Pera Seratlić bio je predsednik Opštinskog rukometnog odbora Niša, Udruženja klubova Prve savezne lige, a 1989. i 1990. godine i prvi čovek Rukometnog saveza Srbije. Dve godine proveo je i na mestu predsednika Izvršnog odbora Fudbalskog kluba Radnički (1985-1987), gde je, ekspresno vrativši „Real sa Nišave“ u Prvu ligu, samo potvrdio vrhunsku sposobnost za ono što se danas zove sportski menadžment.

Dobitnik je više nagrada i priznanja-Ordena rada sa srebrnim vencem, Oktobarske nagrade grada Niša i Majske nagrade Republičke konferencije SSRN Srbije.

Komemoracija povodom smrti Petra Seratlića biće obavljena u četvrtak u 11 sati u Domu rukometa, koji je i izgrađen u potpunosti njegovom zaslugom, a sahrana u petak u 11,30 na Novom groblju u Nišu.

Izvor: Južne Vesti

Pročitajte i...