NišCafe, Nišville Jazz Festival 2017

Premijera “Djanga” na Nišvilu

Nišville movie festival

Na otvaranju Nišville Movie Summit festivala, sedmog avgusta biće premijerno prikazan francuski film “Django” reditelja Etjena Komara, kojim je otvorena i ovogodišnja Berlinska filmska smotra.
Debitantsko Komarovo delo, nominovano za Zlatnog medveda, posvećeno je pioniru evropskog džeza Žanu Đangu Renaru, virtuozu na gitari i kompozitoru, ” koji je osvojio svet svojim delikatnim melodijama”, a pripadao je romskoj manjini Sinti.

Film je inspirisan ovim legendarnim gitaristom i opisuje njegov tegobana životna i stvaralačka putešestvija u Francuskoj pod nacističkom okupacijom 1943. godine. Pored ove premijere, niška publika će imati prilike da premijerno pogleda još 4 naslova kao što su “Miles ahead” (Miles Davis) , “Eat that question: Frank Zappa in his own words”, “Gimme danger” (rise and fall of The Stooges) i “Charlatan Magnifique”, a biće prikazani i “La La Land”, “The Beatles: Eight days a week – the touring years”, “, “20.000 days on earth (Nick Cave), “Soul boys of the western world” (Spandau Ballet), “Janis: Little girl blue” (Janis Joplin), “Jota de Saura”, “Argentina”, “The internal ear” (Mikolaj Trzaska).

Inače, uveliko se privode kraju pripreme za Nisville Movie Summit. Selekciona komisija na čelu sa predsednikom Branislavom Miltojevićem je pregledala nekoliko stotina prijavljenih filmova iz preko 40 zemalja. Pored ostalog iz Indije, Irana, Maroka, Latvije, Francuske, Kine, Armenije, Nigerije, Rumunije, Makedonije, SAD, Nepala, Pakistana, Švedske, Nemačke, Italije, Slovenije, Hrvatske, Brazila, Rusije, Australije, Tajvana, Bangldeša, Egipta, Kameruna, Španije, Ugande, Engleske, Bugarske, Kanade, Iraka i Avganistana.

Filmovi će biti prikazani u nekoliko selekcija, odnosno programskih celina pa će tako, na primer, u programu „Green fest” biti emitovan i poznati brazilski dokumentrani film “Grad budućnosti” Fernanda Ramosa, a u dečjem bioskopu dva hita – kineski film “Violina” Lija Ruimina i indijski “Maletam” Tomasa Devasaja. Od celovečernjih igranih filmova, za sada, izdavajamo premijere, najpre američkog filma “Srećan lov” u kome se kao reditelj pojavljuje sin Mela Gibsona – Lusijan Gibson, te francuskog ostvarenje “Bulevar Volter” Aleksandra Valesa, a i premijera filma Janeka Ambrosa “15. Maj u Parizu”, zanimljivo producentkinje Martina Skorsezea – Barbare De Fin.

Posebno atraktivan biće i program na drive-in movie Nišville sceni, gde će posetioci sa parkinga auto pijace moći da iz svojih automobila prate filmove u najboljoij tradiciji pedestih godina dvadesetog veka. Po tradicii Nišvilla, na “Kristina stage-u” biće prikazivani nemi filmovi uz pratnju pijanista.

Svi izabrani filmove konkurisaće za nagrade koje će dodeliti stručni žiri kojim će predsedavati Zlatko Origjanski – autor muzike za kultni film Milča Mančevskog “Pre kiše”. Prvi put na nekom festivalu biće dodeljeno priznanje izvođaču filmske muzike – a ne kompozitoru.

Filmovi na festivalu

“LA LA LAND“ (SAD, 2016, 128 min.)
Režiser:
Dejmijen Šazel
Glumci:
Ema Stoun, Rajan Gosling, Dž.K. Simons
Sadržaj: U filmu Rajan Gosling igra džez muzičara koji se zaljubljuje u glumicu u usponu (Ema Stoun), nakon čega sledi prava ljubavna romansa sa zapletom. Radnja filma smeštena je u Los Anđeles sa naglaskom na atmosferu zlatne ere Holivuda koja pršti romantikom i džez muzikom kakva se ne viđa svaki dan.

„DJANGO“ (Francuska, 2017, 117, min.)
Režiser: Etjen Komar
Glumci: Reda Kateb, Sesil De Frans
Sadržaj: Priča o Đangu Rajnhartu, čuvenom džez gitaristi i kompozitoru, i njegovom bekstvu iz okupirane Francuske tokom 1943. godine.

„EAT THAT QUESTION: FRANK ZAPPA IN HIS OWN WORDS” (Francuska, Nemačka, 2016, 93 min.)
Režiser: Torsten Šite
Sadržaj: Dokumentarac o životu i radu avangardnog muzičara Frenk Zape.

“GIMME DANGER” (SAD, 2016, 108 min.)
Režiser: Džim Džarmuš
Sadržaj: Dokumentarni film kultnog američkog režisera Džim Džarmuša o usponu, padu i ujedinjenju benda “The Stooges”, osnovanog 1967. Godine u Mičigenu od strane popularnog rok pevača Igi Popa, basiste Dejv Aleksandra, gitariste Ron Eštona i njegovog brata bubnjara, Skot Eštona.

THE BEATLES: EIGHT DAYS A WEEK – THE TOURING YEARS (SAD, 2016, 106 MIN.)
Reditelj: Ron Hauard
Sadržaj: Oskarovac Ron Hauard (A Beautiful Mind) vodi gledaoce, kroz kompilaciju muzičkih snimaka i intervjua, na turneju jednog od najvećih bendova u istoriji rok muzike, “The Beatles”-a, održane u periodu od 1963. Godine do 1966. godine koju je pratilo fantastičnih 250 koncerata.

“20 000 DAYS ON EARTH” (Velika Britanija, 2014, 97 min.)
Reditelji: Jan Forsajt, Džejn Polard
Sadržaj: Nik Kejv rezimira svojih 20 000 dana postojanja na Zemlji i objašnjava nam njegov pogled na svet, život i, iznad svega, njegovu filosofiju pisanja pesama.

“MILES AHEAD” (SAD, 2015, 100 min.)
Reditelj: Don Čidl
Glumci. Don Čidl, Jan Mekgregor
Sadržaj: Debitansko rediteljsko ostvarenje glumca Don Čidla o životu Majls Dejvisa, jednog od najuticajnijih džez muzičara dvadesetog veka. Priča pruža kontroverzan pogled na privatan život Majls Dejvisa, njegov odnos sa novinarom Dejv Bradenom (Jan Mekgregor) i turbulentan odnos sa njegovom ženom Frensis (Emajaci Korinaldi).

“SOUL BOYS OF THE WESTERN WORLD” (Velika Britanija, 2014, 110 min.)
Reditelj: Džordž Henken
Sadržaj: Dokumentarac smešten u muzičku scenu iz osamdesetih godina prošlog veka govori o karijeri engleskog pop benda “Spandau Ballet” koji je pripadao tadašnjem muzičkom pravcu pod nazivom “Novi romantizam”. U dokumentarcu su prikazani i arhivski snimci drugih pop rok zvezda iz tog perioda kao što su Dejvid Bouvi, Duran Duran, Brajan Feri i dr.

“JANIS: LITTLE GIRL BLUE” (SAD. 2015, 103 min.)
Reditelj: Ejmi Berg
Sadržaj: Američka pevačica i tekstopisac Ket Pauer nas vodi kroz život najveće ženske rok zvezde iz perioda Hipi pokreta, Dženis Džoplin, polazeći od pisama koje je Dženis godinama pisala svojim prijateljima, porodici i saradnicima.

“JOTA DE SAURA” (Španija, 2016, 90 min.)
Reditelj: Karlos Saura
Sadržaj: Poznati španski reditelj, Karlos Saura, ponovo je stao iza kamere i snimio još jedan u nizu muzičkih dokumentaraca o tradicionalnim igrama i folk muzici njegove zemlje.

“ARGENTINA” (Španija, Argentina, Francuska, 2015, 85 min.)
Reditelj: Karlos Saura
Sadržaj: Poetski dokumentarac istražuje srce tradicionalnog argentinskog folklora i njegovo bogato nasleđe.

“CHARLATAN MAGNIFIQUE” (Slovenija, 2016, 83 min.)
Reditelj: Maja Pavlin
Sadržaj: Slovenački muzičar Robert Pešut, poznat pod pseudonimom Magnifico, u dokumentarcu govori sa prijateljima o svom muzičkom stvaralaštvu kao “najvećem stupnju šarlatanstva i para-nauke.” U dokumentarcu učestvuju i ex-yu zvezde iz oblasti muzike i filma kao što su Rambo Amadeus i Dragan Bjelogrlić.

“THE INTERNAL EAR” (Poljski, 2016, 75 min.)
Reditelji: Magdalena Gubala, Simon Ulijas
Sadržaj: Dokumentarni film koji se bavi pitanjima prirode improvizacije u muzici. Glavni akter je Mikolaj Trzaska, jedna od najvećih ličnosti poljske džez scene koja nas upoznaje sa svojim jedinstvenim muzičkim izrazom.

Pročitajte i...