Niške vesti

Predstavljen projekat “Socijalno preduzetništvo“

chanceGrupa studenata AIESEC Serbia Niš, osmislila je projekat „SOCIJALNO PREDUZETNIŠTVO“ koji će početi sa reralizacijom od 6. marta 2013. godine sa ciljem da okupi zainteresovane studente završnih godina, apsolvente, diplomce Univerziteta u Nišu i druga lica koja imaju ideju o otpočinjanju sopstvenog socijalnog biznisa a nisu stariji od 30 godina.

Na konferenciji za novinare, koja je ovim povodom održana u BIZNIS INKUBATOR CENTRU, o programu i realizaciji projekta govorili su: Ivana Nikolic-Logistic Menager, Miljana Đorđević-Communication Team Leader, Milica Pujić, Leader Team; Stefan Ranđelović, Nikola Jovanović i Saška Smiljković (Agenda Manager) i Milica Cvetanovic, Financial Manager AIESEC Serbia Niš. Po rečima Ivane Nikolic-Logistic Menagera AIESEC Serbia Niš, jedan od većih problema u našem društvu jeste nezaposlenost a osim toga važno je istaći i problem inkluzije socijalno ugroženih grupa i njihovo stupanje u normalne radne odnose. Zbog predrasuda koje o ovim društvenim grupama postoje, kao i zbog nedostatka njihovog interesovanja za pronalazak zaposlenja, njihova egzistencija je sve ugroženija.

Projektni tim „SOCIJALNO PREDUZETNISTVO“ AIESEC Serbia Niš je istakao da je po njihovom saznanju u našoj sredini mali broj ljudi koji se odlučuju na potez započinjanja sopstvenog biznisa. Kao razlog navodi se loša ekonomska situacija u zemlji, nedovoljna informisanost o mogućnostima kako da se otpočne biznis i finansijska nesigurnost. Bill Drayton, osnivač prve globalne organizacije za socijalno preduzetnistvo, o ovoj aktivnosti kaže: „Kad god društvo „zaglavi“ ili ima priliku da iskoristi nove mogućnosti, ono treba preduzetnika/preduzetnicu da uvidi priliku, da svoju viziju pretvori u realnu ideju, potom u stvarnost i u konačnom u novi obrazac širom društva.

Mi trebamo takvo preduzetničko vođstvo…To je posao socijalnih preduzetnika.“ Početak projekta se sastoji iz dvodnevne konferencije na temu „započinjanje sopstvenog socijalnog biznisa“ (od ideje do realizacije), koja će se održati 6.i 7.marta. Tu će delegati proći kroz edukacije o konceptu socijalnog preduzetništva, pravnoj regulativi i pisanju biznis plana. Nakon toga, 13, 20. i 27.marta organizovaće se edukacije, o HR-u, o tipovima kupaca, marketingu, apliciranju fondovima, stress management-u. Svrha tih edukacija, po rečima Miljane Đorđević iz AIESEC Serbia Niš ( www.nis.aiesec.org.rs ) je da se delegati upoznaju sa svim značajnim temama, koje će im pomoći pri osnivanju i realizovanju svog socijalnog preduzeća. Delegati će imati stručnu pomoć pri pisanju svojih biznis planova, u vidu mentora, koji će im ukazivati na određene greške i usmeravati ih u pisanju.

Projektni tim je u ovom delu najavio podršku ERSTE banke, podršku Nikole Jovanovića i Marka Moracica, pokretača THE HUB-a u Srbiji; Gordane Velev iz grupe 484, podršku BIC-a – direktorke Jasne Stevović i Dragane Vukadinović, Medijske ekološke mreže Srbije-EKOpolis. Finalnog dana projekta- 3.aprila, svi delegati koji su pisali biznis planove prezentovataće ih stručnoj komisiji, koja će izabrati najbolji biznis plan.

Pobednik će na taj način dobiti priliku da svoju ideju realizuje u praksi a imaće i odgovarajuću podršku Biznis inkubator centra u Nišu i zainteresovanih donatora. Podršku ovom studenskom projektu najavili su i Regionalna privredna komora, ,picerija La strega, picerija Angels, pekara E… Budimo i mi deo ove veoma značajne inicijative mladih!.

D.Vidojković, EKOpolis mreža

Pročitajte i...