Niške vesti

Portret kralja Milana u Nišu

Paradni portret kralja Milana Obrenovića, koji je bio na restauraciji i konzervaciji sedam godina, vraćen je niškoj eparhiji.
Posle sedam godina, paradni portret kralja Milana Obrenovića, koji je zbog restauracije i konzervacije bio u Beogradu, vraćen je niškoj eparhiji.

portret-kralja-milana

Veoma vredna slika Đorđa Krstića nalazila se, po kraljevoj želji, u seoskoj crkvi u Ćurlini blizu Doljevca, gde je oštećena u vreme Prvog svetskog rata.

To vredno delo stručnjake je zainteresovalo posle požara u niškoj Sabornoj crkvi, u čijem je ikonstasu stradalo 36 Krstićevih slika.

Slikarsko platno koje su Bugari bajonetima isekli i udarcima oštetili, stručnjaci Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture su sanirali.

Paradni portet kralja Milana, dimenzija 2 puta 1,40 metara, koji je 1902. uradio kraljev stipendista Đorđe Krstić, sada je u depou Narodnog muzeja u Nišu.

Mare Makarić, istoričarka umetnosti i viši kustos Narodnog muzeja u Nišu, kaže da bi i stručnjaci, ali i građani Niša trebalo da budu ponosni što je portret vraćen u taj grad.

Konzervirana je i slika Svetog Nikole, slave dinastije Obrenović, koja je sa portretom činila jedinstvenu celinu u seoskoj crkvi u Ćurlini, podignutoj 1900. godine, kralju u čast.

Zaboravljen spomenik kulture slučajno je pronašao niški akdemski slikar Miodrag Anđelković, savetnik u Zavodu za zaštitu spomenika Niš.

I dok stručnjaci zagovaraju povratak kraljevog portreta u seosku crkvu, odluka crkvenih vlasti je da ona bude u Eparhijskom domu u Nišu, a da se u originalnom ramu u Ćurlini stavi kopija slike.

„Mi nemamo hrabrosti da ona bude tamo, želimo da je sačuvamo jer tamo nemamo garanciju, nemamo sigurnost, da neće jednoga dana neko provaliti vrata i skinuti je“, kaže patrijarh srpski Irinej.

Deo pet metara visokog zdanja izrađenog u Beču, ostaće zauvek u selu kao sećanje na kralja Milana, koji je o sudbini Srbije odlučivao sa diplomatama, u lovištu blizu Niša.

Izvor: RTS

Pročitajte i...