Niške vesti

Pomoć deci sa smetnjama u razvoju

Roditelji dece sa smetnjama u razvoju konačno mogu da predahnu i to zahvaljujući humanosti čelnih ljudi gradskih opština Medijana, Palilula, Pantelej i Doljevac koji su u prostorijama GO Medijana potpisali konzorcijumski sporazum, o partnerstvu na projektu „Predah“. Pored nosilaca projekata, bitne karike u lancu njegove realizacije biće i Udruženje samohranih majki, Ustanova „Mara“, Dom „Duško Radović“ i organizacija Crvenog krsta Doljevac.

dogovor

Suština projekta ogleda se u tome da će mališani sa psihičkim tegobama i njihovi roditelji, tokom 18 meseci moći da računaju na praktičnu i stručnu pomoć obučenih gerento-domaćica iz Udruženja samohranih majki. Ruku saradnje pružiće im i psiholozi, pedagozi i drugi stručnjaci Ustanove „Mara“. Uz sve to, roditelji će mališane moći da ostave na čuvanje u Domu „Duško Radović“ gde će o njima brinuti stručnjaci, poludnevno, dnevno ili višednevno.

Projektom će biti obuhvaćeno 150 mališana i njihovih porodica, najavio je Dragoslav Ćirković, predsednik opštine Medijana i dodao: – Nema boljeg načina da se iskaže briga prema čoveku. U narednom periodu, roditelji dece ometene u razvoju moći će da se posvete sami sebi, dok će o njihovim mališanima brinuti stručni ljudi, rekao je Ćirković.

Partner na ovom humanom projektu je i Gradska opština Palilula na čelu sa prof.dr Igorom Novakovićem. Kako je Novaković istakao, potpisivanjem ugovora, ove četiri partnerske opštine dokazale su da im je briga o čoveku na prvom mestu, a pre svega staranje o ugroženim kategoriji stanoviništva kojih ima sve više. Palilula ima već iskustva u projkektima EU koji podržavaju socijalmo ugrožene grupe stanovnika pa je rad na ovom projektu nastavak već postojeće aktivnosti, rekao je predsednik Novaković.

Jedan od potpisnika ugovora bio je Slaviša Dinić, predsednik Gradske opštine Pantelej. Opština Pantelej do sada potpisala ugovore o saradnji sa 15 udruženja građana iz osetljivih grupa. Ovo je samo jedan u nizu koraka kojima želimo da olakšamo život našim sugrađanima sa raznoraznim zdravstvenim problemima i da u tu svrhu stavimo i sredstva stranih fondova, naglasio je Dinić.

Vrednost ovog projekta je 330.620 evra, a doprinos opština je oko 10 odsto. Projekat se finansira sredstvima programa IPA 2008.

Dragan Vidojković

Pročitajte i...