Niške vesti

Pokretni inkluzivni muzej u Nišu

Svet za sve

Izložba predmeta koji olakšavaju život

Na Trgu kralja Milana u Nišu otvorena je izložba najboljih studentskih radova u okviru projekta „Pokretni inkluzivni muzej“, koju čine dizajnirani predmeti prilagođeni svakodnevnoj upotrebi osobama sa invaliditetom.

Izložbu su otvorili Dušica Davidović, član Gradskog veća Niša, Vesna Bogdanović, direktorka Centra za razvoj inkluzivnog društva i Nataša Krstić, direktorka korporativnih komunikacija Eurobank EFG, a u prisustvu brojnih zvanica, predstavnika kulturnih institucija, nevladinih organizacija osoba sa invaliditetom i medija.

Studentski radovi biće izloženi na Trgu kralja Milana u Nišu od 20. do 28. avgusta, nakon čega će Nišlije do 5. septembra moći da vide predmete ispred filijale Eurobank EFG u tržnom centru Kalča. Istovremeno, „Pokretni inkluzivni muzej“ biće izložen i u Pirotu od 23. do 29. avgusta, u galeriji “ Čedomir Krstić“ kao deo manifestacije Pirotsko kulturno leto.

„Omogućivši da što veći broj građana u Srbiji vidi radove Pokretnog inkluzivnog muzeja, želeli smo da skrenemo pažnju javnosti na neprilagođenost predmeta za svakodnevnu upotrebu osobama sa invaliditetom i utičemo na širenje svesti o ovom društvenom problemu“, izjavila je Nataša Krstić, direktorka korporativnih komunikacija Eurobank EFG.

Vesna Bogdanović, izvršna direktorka Centra za razvoj inkluzivnog društva izrazila je nadu da će predmeti Pokretnog inkluzivnog muzeja naći svoju primenu u praksi, apelujući na proizvođače širom Srbije da usvoje principe inkluzivnog dizajna i svoje proizvode prilagode za svakodnevnu upotrebu svih krajnjih korisnika.

Na prethodno raspisanom dizajnerskom konkursu u organizaciji Centra za razvoj inkluzivnog društva, studenti su imali zadatak da osmisle praktične predmete čija će upotreba olakšati život osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama. Komisija, sastavljena od međunarodnih i domaćih predstavnika Evropskog instituta za dizajn i invaliditet i eksperata sa Akademije lepih umetnosti u Bolonji, odabrala je 27 najboljih radova koji čine postavku pokretnog muzeja i obilaze veće gradove u Srbiji. Pokretni inkluzivni muzej prvi put je otvoren 7. maja u holu Narodne banke Srbije u Beogradu, kada je gospodin Nebojša Bradić, ministar kulture u Vladi Republike Srbije, uručio nagrade studentima čije je radove komisija ocenila kao najbolje.

Pobednik konkursa je Stefan Milojević, student Akademije lepih umetnosti, autor rada Jastuk sa tajmerom. Drugu nagradu osvojila je Jelena Lazarević sa Visoke škole strukovnih studija „Beogradska politehnika“ za Špipaljku, a treću Tamara Tričković sa Fakulteta primenjenih umetnosti za Pult za presvlačenje beba na javnim mestima. Nakon premijernog otvaranja izložbe, radovi Pokretnog inkluzivnog muzeja bili su deo Noći muzeja, izloženi na festivalima Mixer dizajn expo i Bosi Fest 2010, a zatim i na beogradskoj Adi Ciganliji.

Eurobank EFG je kroz sveobuhvatni program društveno-korporativne odgovornosti „Investiramo u evropske vrednosti“ namenjenog podršci zdravstvu, visokoškolskoj edukaciji, zaštiti životne sredine i razvoju inkluzivnog društva, do sada investirala preko 3,5 miliona evra u Srbiji. U saradnji sa Centrom za razvoj inkluzivnog društva, Banka je sprovela stručnu obuku svojih zaposlenih o adekvatnom pristupu osobama sa invaliditetom i odgovarajućoj terminologiji u ophođenju. Radi bolje pristupačnosti za sve građane, Eurobank EFG je do sada prilagodila 5 svojih filijala osobama sa invaliditetom, a veb prezentaciju Banke mogu da koriste i osobe sa oštećenim vidom. U Nišu, poslovnica u Bulevaru Zorana Đinđića br. 33 u potpunosti je preuređena u skladu sa principima „Dizajna za sve“.