Kulturna dešavanja

Poetski kabare – Ivo Andrić

poetski-kabarePoetski kabare predstavlja svojevrsni omaž Andriću a izvode ga glumci Narodnog pozorišta u Beogradu, Vjera Mujović i Aleksandar Srećković -Kubura, uz pratnju kompozitora Radeta Radivojevića.

“ Možda pisac treba da pomogne čoveku da se nađe i snađe, Ili, da nam, bar malo, osvetli tamne puteve na koje nas život baca. Jer, pripovedač i njegovo delo ne služe ničem, ako na jedan ili drugi način, ne služe čoveku i čovečnosti“

U godini kada se i dalje obeležava 120 godina njegovog rođenja i pola veka od dodele Nobelove nagrade, poetski kabare Ivo Andrić, želi da osvetli Andrića kao pesnika, čoveka koji je voleo muziku, i koji je duboko promišljao o svetu, o narodu, politici, državi i kulturi, starosti i mladosti, ljubavi i smrti.

Kako Andrić široj javnosti nije bio poznat kao pesnik, kabare nudi priliku da publika čuje nekoliko njegovih pesama koje je, po prvi put do sada, u muziku stavio kompozitor Rade Radivojević; zatim omiljene pesme Ive Andrića koje su mu pevane u Stokholmu na dodeli Nobelove nagrade; pa deo njegove besede – O priči i pričanju; nekoliko priča o malim ljudima -pijačnim prodavcima, berberima, putujućim cirkusantima; kao i njegovu ljubavnu priču – trideset godina Andrić je strpljivo voleo jednu ženu dok mu ona konačno nije postala supruga.

Besplatne karte, za ovaj događaj, mogu se preuzeti u prostorijama SKC-a svakog radnog dana od 10h do 15h, ulica Šumatovačka bb. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na telefone 018/523-120 i 018/523-411.

Sreda, 11. april od 20h, Pozorište Lutaka Niš

Organizator ovog događaja je Studentski kutlturni centar Niš pod pokroviteljstvom Grada Niša.

Pročitajte i...