Niške vesti

Podrška malim i srednjim preduzećima

ledibU Gradskoj opštini Palilula potpisana su dva ugovora o namenskoj donaciji, kojima LEDIB program nastavlja sa podrškom projektnim aktivnostima opštine Palilula. Ugovore su potpisali, u ime donatora, Karsten Lund, direktor programa LEDIB i prof.dr Igor Novaković, predsednik opštine Palilula.

Prvi ugovor o namenskoj donaciji se odnosi na realizaciju projekta „Osnivanje projektnog centra Gradske opštine Palilila“, kojim je LEDIB odobrio 1.439.200 dinara. Opština Palilula učestvuje sa 15 odsto ukupnih sredstava projekta što iznosi 266.527 dinara. U cilju realizacije drugog projekta, „Uspostavljanje sinergetskog dijaloga između srpskih i bugarskih preduzetnika i profesionalnih organizacija u cilju održive razmene iskustava“, ukupna finansijska sredstva, predviđena ovim ugovorom, iznose 1.737.740 dinara. LEDIB će finansirati iznos od 1.543.400 dinara a opština Palilula će obezbediti 194.340 dinara, što je oko 11 odsto od predviđenog budžeta projekta.

Program namenske donacije biće raelizovan do kraja ove godine. Po rečima Karstena Lunda, opština Palilula je jedina organizacija lokalne samouprave Grada Niša koja je dobila dva granta zbog kvaliteta i orginalnosti projektnih ideja. Za opštinu Palilula, po mišljenju predsednika dr Igora Novakovića, ovi ugovori imaju za cilj da pomognu aktivnostima na rešavanju problema nezaposlenosti i podrške najugroženijem kategorijama stanovništva.

LEDIB program, Kraljevine Danske namenjen podršci lokalnom ekonomskom razvoju Balkana fokusiran je na razvoj sektora malih i srednjih preduzeća- MSP. U skladu sa bilateralnim sporazumom Danske i Srpske Vlade kao i Strategijom za smanjenje siromaštva Srbije, svoje aktivnosti sprovodi u svih 12 lokalnih uprava Nišavskog upravnog okruga (Aleksinac, Doljevac, Merošina, Svrljig, Gadžin Han, Ražanj), gradskim, opštinama Niša i gradu Nišu.
Foto i tekst D.Vidojković

Pročitajte i...