Magazin

Pet inovacija koje će nam promeniti život

ibmKompanija IBM je predstavila šesto po redu godišnje predviđanje „IBM-ovih pet u pet“ (IBM Five in Five), popis inovacija koje imaju potencijal u sledećih pet godina promeniti načine kako ljudi rade, žive i zabavljaju se.

Najnovijih „pet u pet“ temelji se na društvenim i tržišnim trendovima kao i na tehnologijama koje nastaju u IBM-ovim laboratorijima širom sveta i koje će navedene inovacije učiniti mogućima. Evo kako će po IBM-u navedenih pet tehnologija odrediti našu budućnost:

Svoj dom ćete napajati energijom koju ćete sami proizvoditi
Sve što se kreće ili stvara toplotu može stvarati i energiju koju se onda može uhvatiti i iskoristiti. Šetanje, trčanje, vožnja bicikla, toplota iz računala, čak i voda koja teče kroz slavine u vašoj kući, stvaraju energiju.

Napredci u tehnologijama iskorišćavanja obnovljivih izvora energije omogućiće pojedincima prikupljanje kinetičke energije koja sada propada i njenu upotrebu za napajanje kuća, kancelarija, fabrika i celih gradova. Zamislite da na žice na točku bicikla možete zakačiti male uređaje koji pune bateriju dok se vozite. Tako ćete ne samo stići tamo kamo ste krenuli, već istovremeno prikupiti nešto energije kojom posle možete osvetliti dom.

Lozinka vam više nikada neće trebati
Vas biološki sklop ključ je vaše ličnosti, vašeg identiteta i uskoro će taj isti biološki sklop služiti i za njegovu zaštitu. Više nećete morati izmišljati, zapisivati ili pamtiti veći broj lozinki kojima se koristite za pristup raznim uslugama i podacima. Zamislite da možete jednostavno proći pokraj bankomata i sasvim sigurno podići novac izgovarajući svoje ime ili gledajući u mali senzor koji može da prepozna jedinstveni uzorak u zenici oka. Ili da možete na isti način proveriti stanje na svom bankovnom računu putem mobilnog telefona ili tablet računara.

Čitanje misli više nije naučna fantastika
Od Hudinija preko Skywalkera do X-Mena, čitanje misli bilo je tek nešto što su ljubitelji naučne fantastike želeli, ali što se nije ostvarivalo. Ali, ta želja uskoro bi ipak mogla postati stvarnost. Naučnici u IBM-u upravo istražuju na koje načine mogu povezati mozak s uređajima kao što su privatni računar ili mobilni telefon. Tako biste nekoga mogli nazvati čim na to pomislite. Ili bi mogli upravljati kursorom na ekranu računala tako što biste zamislili tačku u koju ga želite pomeriti.

Tokom narednih pet godina videćemo prve aplikacije te tehnologije u video igrama i u industriji zabave. Štaviše, lekari će moći tu tehnologiju koristiti za testiranje obrazaca mozga, pa možda čak i za osmišljavanje boljih načina rehabilitacije i samim tim će naučiti bolje da razumevaju poremećaje mozga, kao što je, na primer, autizam.

Svi će imati jednak pristup digitalnim tehnologijama
U našem globalnom društvu rast i blagostanje u privredi sve više zavisi od stupnja pristupa informacijama. Za pet godina, razlika između onih koji taj pristup imaju i onih koji taj pristup nemaju bitno će se smanjiti, zbog napretka koji će se ostvariti u mobilnim tehnologijama. Danas na planeti živi sedam milijardi ljudi. Za pet godina u svetu će se, procenjuje se, prodati 5,6 milijardi raznih mobilnih uređaja – što znači da će 80 posto sadašnjeg broja stanovnika imati mobilni uređaj.

Komercijalne poruke postaće važnije od ostalih elektronskih poruka
Pomislite samo na to koliko smo preplavljeni oglasima koje smatramo nebitnim ili neželjenim. Ubrzo, to više neće biti tako. Za pet godina neželjene poruke komercijalnog sadržaja biće toliko personalizovane i relevantne da ćete pomisliti kako je spam umro. Istovremeno, spam filteri će postati tako precizni da do vas više nikad neće dospeti neka oglasna poruka koju niste želeli da vidite.

Zamislite da ulaznice za koncert grupe koju želite da vidite budu rezervirane na vaše ime u istom onom trenutku kad budu puštene u prodaju i to upravo za ono veče u kojoj ste slobodni? Putem upozorenja koja će dolaziti direktno na vaš mobilni moći ćete te ulaznice odmah i kupiti. Ili, zamislite da dobijete obaveštenje o nadolazećoj snežnoj oluji. Na temelju te informacije možete odmah promeniti plan putovanja.

IBM navodi kako razvija tehnologiju koja se koristi analitikom u stvarnom vremenu kako bi dala smisao podacima i integrisala ih. Podacima koji dolaze iz baš svih aspekata vašeg života, počevši od društvenih mreža, online profila, do svih drugih sadašnjih i bivših podataka koje smatrate korisnima. Od vesti, sportskih novosti, do politike, pouzdaćete se u to da tehnologija zna što zapravo želite. Sami ćete odlučiti šta s dobijenim informacijama želite da radite.

Pročitajte i...