Niške vesti

Performans Dragana Vidojkovića

dragan-vidojkovicU galeriji Evropskog kutka u Nišu, otvorena je samostalna izložba fotografija Dragana Vidojkovića, multimedijalnog umetnika, autora medijske EKOpolis mreže u Nišu. Ovu izložbenu postavku, koju čine 36 fotografija autor je nazvao: „Naše MESTO-naša PLANETA, naša ODGOVORNOST- Spomen park BUBANj“ i realizovana je povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine pod pokroviteljstvom Gradske opštine Palilula i Grada Niša.

Otvaranje izložbe priređeno je kao svojevrsni performans, koji je po zamisli Vidojkovića, u postavljanju izložbe uključio i posetioce galerije Evropskog kutka. Ovaj interaktivni odnos publike i autora u kreiranju postavke izložbe o jednoj od najvećih zelenih oaza grada Niša- Spomen parku Bubanj, simbolično je demonstrirao mesto i ulogu građanske inicijative i svakog pojedinca u zaštiti životne sredine.

O izložbenoj postavci autora, na otvaranju izložbe govorili su profesor Slavoljub Todorović – Zorkin, predsednik Multimedijalnog udruženja umetnika Car Konstantin i Milan Đurđević, predsednik Skupštine Gradske opštine Palilula.

„Spomen park Bubanj je inspiracija umetnika više decenija. Foto priča Dragana Vidojkovića je značajan dokument o ovom prostoru, koji velikim zalaganjem rukovodstva Gradske opštione Palilula, iz godine u godinu, dobija novi izgled-rekao je Milan Đurđević. „Novim projektima i finansijskom podrškom EU, park Bubanj dobija nove sadržaje, a fotografije Vidojkovića beleže naše akcije i naš odnos prema prirodi“.

O stvaralaštvu Dragana Vidojkovića, kao multimedijalnom umetniku, novinaru, koji je više od 30 godina aktivno i stvaralački prisutan u kulturnom i medijskom prostoru Niša, govorio je i profesor slikarstva Slavoljub Todorović-Zorkin. On je podsetio da je autor izložbe o Bubnju, kreator potkulturnih i kontrakulturnih dešavanja osamdesetih i devedesetih u Nišu. Vidojković je bio osnivač projekta i prvi glavni urednik Studentskog kulturnog centra-u osnivanju, urednik filmskog i video programa Doma omladine-Doma kulture, jedan od pokretača prvih lokalnih-nezavisnih tv u Nišu i Regionu i realizator eksperimentalnih tv programa. Objavljivao je stručne radove, filmsku kritiku. Priredio je i uređivao više tematskih publikacija, časopisa. Od 2004. Vidojković je umetnički direktor Međunarodne smotre ekološkog i arheološkog filma „EKOPOLIS fest“, član je Međunarodnog udruženja novinara IFJ, Multimedijalnog udruženja umetnika „Car Konstantin“, udruženja Medijskih fotografa Srbije, Društva Srbije za odnose sa javnošću.

Od 2002. godine Dragan Vidojković je osnovao i uređuje nezavisnu ekološku tv produkciju EKOPOLS, koja okuplja filmske i tv stvaraoce. Autor je dokumentarnih filmova, video i tv produkcije u okviru koje je do sada nastalo 420 tv emisija (Banker sistem) i više kratkih dokumentarnih formi. Vanredni je profesor na Katedri ART Akademije, Međunarodnog Instituta za studije „Ekoman“.

Fotografije Dragana Vidojkovića, biće izložene u galeriji Evropskog kutka do kraja ove nedelje.
(INFO Ekopolis, M.Stanisavić)

Pročitajte i...