Niške vesti

Parking servis preuzima privatnik

parking-servis-nis Gradska uprava ovih dana završava dokumenta kojim bi se posao oko naplate i uređenja parking prostora u Nišu poverio drugoj firmi, na period od 25 godina. Prema Zaključku Gradskog veća, predviđeno je da novi partner preuzme poslove uređenja i održavanja javnih parkinga, sa obavezom preuzimanja svih zaposlenih, opreme, sredstava i obaveza sadašnjeg JP Parking servisa.

Tim programom, kažu u gradskoj Upravi za komunalne delatnosti, predviđena je i obaveza izgradnje parking-garaža.

– Iako su 2007. godine formiranjem JKP „Parking servis“ način i uslovi parkiranja jasno poboljšani, to očigledno nije dovoljno da se problem parkiranja smatra rešenim, pogotovo u centru grada. Zbog otežanog finansijskog poslovanja, velikog broja nenaplaćenih doplatnih karata i utuženja dužnika, „Parking servis“ nije u mogućnosti da odgovori na zahteve gradskog rukovodstva za izgradnjom savremenih parking garaža koje bi mogle da ublaže ovaj problem. Rešenje je u pronalaženju strateškog partnera koji će ne samo izgraditi prve parking garaže već i modernizovati način rada „Parking servisa“ u Nišu – kaže načelnik Uprave Dejan Jovanović.

Za izgradnju garaža predviđene su tri lokacije koje će ukupno moći da prime oko 500 automobila.

Osim parkinga iza Narodnog pozorišta i kod Doma zdravlja, po prvi put se pominje mogućnost izgradnje podzemne garaže na Trgu Kralja Milana, u samom centru grada. Ipak, u Upravi kažu da u obzir mogu doći i druge lokacije koje u međuvremenu budu određene urbanističkim planovima.

– Mnogobrojni su primeri dobre prakse privatno-javnih partnerstava u zemljama Evrope u oblasti parking servisa i izgradnje parking garaža. Skoro da je to postao uobičajen način rešavanja ovih komunalnih problema, jer sa minimalnim ulaganjima postižu značajan efekat prema građanima – kaže on.

Ipak, cena izgradnje parking garaža nije mala i kreće se od 25.000 do čak 300.000 dinara po kvadratu, pa i više, pokazala su iskustva drugih gradova.

Parking servis u Nišu osnovan je avgusta 2008. godine, kao javno preduzeće čiji je osnivač Grad Niš, a trenutno upošljava oko 130 radnika.

Januara 2010. godine Grad je ovom preduzeću poverio i upravljanje javnim gradskim prevozom, pa se nezvanično sada pominje mogućnost formiranja zasebnog preduzeća Direkcija za saobraćaj, na koju bi bilo preneto upravljanje tom komunalnom delatnošću.

Izvor: Južne Vesti

Pročitajte i...