Spomenici Srbije
ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu

Tag Archives: nebojša ozimić

Nebojša Ozimić | Kako je Niški boem Avda Zekić Spasao Tita

U gradu u kome su Bata Živojinović, Boris Dvornik, Radmila Savićević, Đorđe Vukotić i mnogi drugi studirali glumu ili se ostvarivali sve u šesnaest na sceni niškog Narodnog pozorišta (Mira Stupica, Radmila Savićević, Eugen Veber koji je bio i upravnik pozorišta) - dakle, u takvom gradu je zezanje bilo nešto najnormalnije. Detaljnije »

Montevideo u Nišu

Kako prenose Južne Vesti, glumci iz filma i TV serije "Montevideo, Bog te video" zaigraće 2. juna na stadionu Železničara u Nišu fudbal protiv poznatih Nišlija u humanitarnom meču. Detaljnije »

Feljton | Cincari Niša (10)

Donoseći sa sobom od 18. veka dah starobalkanske kulture u polupraznu i turskim najezdama opustošenu Srbiju, Cincari će Nišu darovati zanimanja karakteristična za zapadnu Evropu. Detaljnije »

Feljton | Cincari Niša (9)

Pred kraj 18. i početkom 19. veka u jugoistočnoj Srbiji dolazi do snažnog uticaja starobalkanske kulture što se ogleda, pre svega, u arhitekturi ne samo Niša, već i ostalih gradova. Detaljnije »

Feljton | Cincari Niša (8)

Niški Cincari u kulturi Posle trgovine i industrije koje su, kao što smo već videli, bile osnov Cincarske delatnosti ne samo u Nišu i Srbiji već u svim mestima gde su se zatekli, veliki je značaj koji je ova etnička grupacija ostavila u srpskoj umetnosti. Rasterećeni od finansijskih obaveza, umetnici cincarskog porekla su bili izuzetno plodni u granama svog delovanja. ... Detaljnije »