Niške vesti

Otvorena roditeljska kuća u Nišu

roditeljska-kucaU Nišu je otvorena prva roditeljska kuća namenjena boravku roditelja i dece obolele od raka sa juga Srbije. Na 260 kvadrata biće prostora za šest porodica čiji se najmlađi članovi leče na niškoj Dečjoj internoj klinici.

Prvi stanari useliće se ovde početkom naredne nedelje. Mališani koji nisu iz Niša, umesto u bolnici, živeće u ovoj kući sa svojim pratiocima, sve dok traje lečenje.

Predsednik Nurdora-Srbije Todor Mančić kaže da nije bilo teško, jer, kako kaže, rade pravu stvar za one kojima je pomoć neophodna.

„Svima kojima smo se obratili rado su prihvatili da nam pomognu i mi smo zadovoljni“, dodaje on.

Prostor je adaptiran i opremljen za dva i po meseca. Uloženo je oko 90 miliona dinara. Grad Niš plaćaće narednih deset godina kiriju, struju i komunalije.

Tanja Litvud koja se pre više od pola veka odselila iz Srbije, nije zaboravila one kojima je pomoć neophodna. Ponosna je kaže što je sa prijateljima i drugim donatorima pomogla da roditeljska kuća ima sve što je malim pacijentima i mamama potrebno.

„Kad sam bila mala i kada sam bila gladna rekla sam da ako ikada budem u mogućnosti da pomognem, pomoćiću“, kaže Tanja.

Majci mališana koji je bolovao od leukemije, nišlijki Sandri Jovančić značilo je, kaže to što je tokom lečenja bila u mogućnosti da sa detetom često bude kod svoje kuće, u krugu porodice.

„Mi smo periodično odlazili kući i moje dete je bilo sa braćom i to je njemu mnogo značilo, a deca iz okoline su ipak vezana samo za bolnicu“, kaže Sandra.

Prema pdoacima Udruženja roditelja dece oblele od raka, svakoga dana jedno dete u Srbiji oboli od maligniteta. Najčeće je to akutna leukemija koja se u 70 odsto slučajeva leči.

Gorana Kostić, načelnik hamato-onkološkog odeljenja DIK Niš kaže da je ova kuća za roditelje i decu značajna, jer će uticati na psihičku podršku dece i pomoći će potpunom uspehu i lečenju.

Broj obolele dece od raka u Srbiji je u porastu. U Nišu se od početka godine od najtežih bolesti leči dvadesetoro dece.

RTS

Pročitajte i...