Niške vesti

Oporavak niške mašinske industrije

Vagoni

Izvezli prve vagone

„Vagonka“ i „Lokomotiva“, u kojima radi 640 radnika, jedne su od desetak firmi u Mašinskoj industriji Niš gde je raskinuta privatizacija, a za koje se mislilo da će posle toga doživeti neslavan kraj u stečaju.

Ipak, ove dve firme uspele su da pokrenu proizvodnju, a uskoro će biti raspisan i konkurs za prijem oko 65 radnika. U „Vagonki“ je (316 radnika) trenutna prosečna plata 24.000 dinara, a u Lokomotivi (324 radnika) je od 18.000 do 20.000 dinara.

Firma „Fruileksport“ iz Italije, a potom IRS iz Rumunije, bile su vlasnici ovih firmi u poslednjih nekoliko godina. To vreme su obeležili štrajkovi, neredovne plate, nezadovoljstvo zaposlenih. Posle raskida privatizacije, postavljeni su zaštitnici kapitala koji su zajedno sa novim rukovodstvima podizali proizvodnju „iz pepela“. Milka Jeftić, zaštitnik kapitala u „Vagonki“ ističe da su juče radnici ove firme isporučili prvih 40 vagona slovačkoj firmi „Axbenet“, što predstavlja prekretnicu u funkcionisanju ove firme za koju se može reći da su se potpuno oporavile od dugogodišnje privredne agonije.

– Prema vladinom programu, već smo remontovali 145 vagona za „Železnice Srbije“. Imamo ugovoren posao za još 145 vagona, a od tog posla smo završili 70 odsto tako da se očekuje da dovršimo još ostalih 30 odsto do kraja septembra. Zatražili smo obećana bespovratna sredstva od osam miliona dinara od Vlade za kupovinu viljuškara, prese i još nekih mašina kako bi modernizovali pogon jer nas očekuje modernizovanje fabrike. Od Vlade Srbije očekujemo da na pomogne za zaposlenje još 50 mašinskih inženjera, farbara, zavarivača sa sertifikatom i drugih radnika, a za koje bi trebalo da dobijemo od pet do deset hiljada evra – kaže Milka Jeftić.

Jeftićeva ističe da je ova fabrika pred potpisivanjem ugovora sa firmom OBB iz Austrije i „Zastavom“ iz Kragujevca za koje bi trebali da prave lokomotive za vuču automobila. Slavko Raičević, direktor „Lokomotive“ dodaje da će ovoj fabrici biti potrebno petnaestak inženjera i radnika sa višom školom jer se poslovi „polako otvaraju“.

– Mi imamo sada saradnju sa „Tentom“ iz Obrenovca i „Železnicama Srbije“, kao i sa austrijskim „Porom“. Ovoj fabrici pravimo tri dresine. Očekuje nas potpisivanje ugovora s nekim firmama koji su načelno dogovoreni ali još nisu realizovani – kaže Raičević.

Radnici ove dve firme su zadovoljni jer sada redovno primaju platu i imaju posla.
– Ovo je sigurno tek početak jer se malo otvorilo tržište. Sa 24.000 dinara plate ne može u današnje vreme da se egzistira, ali se nadamo da će s novim poslovima plata skočiti u narednom periodu još za 30 odsto, što bi bilo sjajno – kaže Ljubiša Branković, radnik „Vagonke“.

Izvor: Blic