Niške vesti

Operacije na otvorenom srcu u Nišu

operacija-na-otvorenom-srcu U Kliničkom centru u Nišu urađene prve operacije na otvorenom srcu. Početak rada kardiohirurgije u tom centru je istorijski trenutak za srpsko i niško zdravstvo, rekao ministar Tomica Milosavljević. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da je početak rada kardiohirurgije u Kliničkom centru u Nišu istorijski trenutak za srpsko i niško zdravstvo.

Posle šestogodišnjih priprema, u Nišu su urađene dve operacije na otvorenom srcu i pacijenti se osećaju dobro, rekao je Milosavljević, pošto je obišao jednu od najsavremenije opremljenih hirurških sala na Opštoj hirurgiji Kliničkog centra.

Operacioni tim činili su niški kardiohirurzi Dragan Milić i Saša Živić sa pomoćnim osobljem iz Niša i u sardnji kolega sa Druge hiruške klinike Kliničkog centra Srbije koje je predvodio Mile Vraneš.

Ministarstvo zdravlja je u opremanje sale za kardiohirurgiju uložilo 155 miliona dinara, a paralelno sa nabavkom opreme i adapatacijom prostora koji je finansiran sredstvima Kliničkog centra u Nišu, više od 30 zdravstvenih radnika iz tog zdravstvenog centra različitog profila završilo je obuku na Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Ministar Milosavljević je podsetio da su sredstvima Nacionalnog investicionog plana u iznosu od 180 miliona dinara započeti radovi na izgradnji namenske zgrade za kardiohirurgiju u Nišu, koja bi trebalo da bude zvršena za osam meseci.

„Smrtnost u koronarnim jedinicima i smrtnost od bolesti srca smanjeni su u periodu od 1997. do 2007. godine sa 23 odsto na 10 odsto, što je svetski standard“, naveo je Milosavljević.

On je napomenuo da su liste čekanja u poslednjih osam godina stalno smanjivane i da je cilj da do 2020. godine budu ukinute.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Nevena Karanović je rekla da je sa kardiohirurgijom niški Klinički centar postao pravi centar i da je od prve ideje o osnivanju kardiohirurgije u Nišu prošlo 40 godina.

Direktor niškog Kliničkog centra Srbobran Trenkić rekao je da je godišnje u druge ustanove, do sada, zbog kardiohiruških intervencija upućivano između 400 i 500 pacijenata sa područja jugoistočne Srbije.

Milosavljević je najavio da je u planu da do 2013. godine bude otvoreno još pet kardiohiruških sala u Srbiji, a da do te godine kardiohirurgija bude otvorena i u Kragujevcu.

U periodu od 2003. do 2009. godine Ministarstvo zdravlja je za kardiohirurgiju izdvojilo oko četiri milijarde dinara.

Izvor: RTS

Pročitajte i...