Niške vesti

OnLine biblioteka

bibliotekaStipendisti kompanije Filip Moris okupljeni u okviru studentskog projekta „Onlajn biblioteke“ razvili su poseban softver koji će bibliotekama niških gimnazija omogućiti elektronsku katalogizaciju, rezervaciju i pretraživanje knjiga. Takav sistem već je pušten u rad u gimnaziji „Bora Stanković“, jednoj od četiri gimnazije u Nišu.

Svesni zastarelog načina rada školskih biblioteka, činjenice da se evidencija knjiga i dalje vodi ručno, kao i da učenici ne znaju koje knjige su im na raspolaganju jer ne postoji lakopretraživ katalog dostupnih naslova, došli smo na ideju „Onlajn biblioteke“. Želeli smo da primenom znanja sa fakulteta modernizujemo rad biblioteka u gimnazijama čiji smo učenici bili. Zahvaljujući kompaniji Filip Moris koja nas je podržala kroz program „Partnerstvo za obrazovanje i razvoj zajednice (PECD)“ imali smo mogućnost da realizujemo svoju ideju – kaže Jovan Turanjanin, vođa studentskog projekta „Onlajn biblioteka“.

U projekat su uključene gimnazije „Bora Stanković“, „Stevan Sremac“ i „9. maj“. Svaka biblioteka je za potrebe projekta dobila novi računar i prateću opremu, a biće obezbeđena i obuka bibliotekara. Projekat „Onlajn biblioteke“ razvio je studentski tim EVOK (Energija, vizija, obrazovanje, kreativnost), koji čine studenti Elektronskog i Mašinskog fakulteta u Nišu. Kompanija Filip Moris već osmu godinu finansijski podržava PECD program.

U okviru tog programa u školskoj 2011/ 2012. godini 40 studenata sa Elektronskog, Ekonomskog, Mašinskog i Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu dobiće individualne stipendije u bruto iznosu od po 200.000 dinara. PECD program i Filip Moris takođe će podržati projekte studentskih timova koji imaju za cilj unapređenje uslova života u Nišu. Novina na ovogodišnjem konkursu je da mogućnost konkurisanja za studentske projekte neće imati samo akademci sa ova četiri fakulteta već i njihove kolege sa Građevinsko-arhitektonskog i Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Za sedam godina PECD programa dodeljene su 273 individualne stipendije, a doprinos razvoju grada dalo je blizu 350 niških studenata okupljenih oko 65 projekata.

Rezervacije na Fejsbuku i Tviteru

U okviru „Onlajn biblioteke“ napravljena je baza podataka o svim postojećim knjigama čime je eliminisana potreba za vođenjem ručne evidencije. Knjige su obeležene jedinstvenim bar-kodovima tako da je proces izdavanja knjiga ubrzan i pojednostavljen. Sajt omogućava korisnicima da znaju šta im je sve od lektire, ali i od drugih knjiga na raspolaganju u školskoj biblioteci. Pored modernizacije školskih biblioteka i jednostavnijeg rada bibliotekara, korist od projekta imaju i gimnazijalci koji će moći da onlajn pretražuju i rezervišu knjige, čak i preko Fejsbuk ili Tviter naloga, preko portala www.evokbiblioteke.rs.

Pročitajte i...