Niške vesti

Obeležen dan borbe protiv fašizma

bubanj2Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma – 9.novembar i ove godine obeležen je u Nišu – Gradskoj opštini Palilula, u spomen parku Bubanj, na mestu gde je od fašističkog teroram u Drugom svetskom ratu stradalo više od 10 hiljada građana.

Na času istorije, o značaju obeležavanja ovog datuma i sećanju na žrtve fašističkog teroristorije, koji je nadahnuto održao prof.Rade Sranković, bili su učenici niške gimnazije „Svetozar Marković“, osnovne škole „Kralj Petar Prvi“, predstavnici organizacija civilnog društva, Kancelarije za mlade opštine Palilula, EKOpolis mreže, Ženskog prostora, LDA, YuRom centra, Centra za devojke, Odbora za ljudska prava.

Ovim povodom učesnike skupa, pozdravili su i prof.dr Igor Novaković, predsednik Gradske opštine Palilula; Milan Đurđević, predsednik Skupštine opštine i Boban Mikić, član Veća Gradske opštine Palilula. Oni su istakli aktivnost ove organizacije lokalne samouprave Grada Niša na obrazovanju mladih i jačanju „antifašističke svesti“. Sa spomen obeležja i javnih prostora u opštini Palilula uklonjeni su grafiti koji prenose poruku mrežnje i nacionalne netrpeljivosti – naglasio je predsednik opštine Igor Novaković. Saradnjom sa nevladinim sektorom i stalnim prisustvom našeg rukovodstva na terenu obezbedili smo preduslove da se ovi incidenti ne javljaju u našim naseljima.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma -9.novembar, obeležava se širom sveta. Taj dan ustanovljen je u znak sećanja na žrtve Kristalne noći, kada je nasiljem na nemačkim ulicama i tragovima 9. novembra 1938. godine vlast Adolfa Hitlera počela pogrom Jevreja. Bio je to uvod u kasniji holokaust u kojem je do poraza nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, za nepunih sedam godina, širom Evrope, masovnim ubistvima u koncentracionim logorima, likvidirano više miliona Jevreja, Roma i drugih naroda. Srbija, koja je u vreme Drugog svetskog rata izgubila više od milion građana, neguje sećanje na građane koji su likvidirani tokom nacističke okupacije.

Samo u Nišu, u logoru na Crvenom krstu i na Bubnju, streljano je više desetina hiljada građana.
tekst i foto:D.Vidojković

Pročitajte i...