Niške vesti

Novi projekat za ekonomsko osnaživanje

helpGrad Niš potpisao je ugovor o saradnji na projektu „Podrška lokalnom održivom razvoju kroz smanjenje siromaštva i ekonomsko osnaživanje“ sa nemačkom organizacijom Help.

Ukupna vrednost projekta je 1.743.400,00 evra, a finasiraju ga nemačka vlada i petnaest ciljnih gradova i opština Republike Srbije u kojima će biti podržano najmanje 500 malih biznisa i 4 kooperative.

Vrednost dela projekta za Grad Niš iznosi 149.672,00 evra, od čega sam Grad sufinansira oko 32 odsto, odnosno 48.000,00 evra. U Nišu će opremom pojedinačne vrednosti do 2.400 evra biti podržano 40 malih biznisa, prvenstveno zanatske i uslužne – proizvodne delatnosti, i jedna proizvođačka kooperativa opremom vrednom do 15.000,00 evra.

Ovo je četvrti po redu projektni ciklus koji se realizuje u saradnji sa gradom i gradskim institucijama i organizacijama koje se bave samozapošljavanjem i održivim ekonomskim razvojem. Do sada je samo u Nišu podržano 277 pojedinačnih malih biznisa koji uspešno posluju i ostvaruju redovne prihode.

Raspored održavanja informativnih sastanaka na kojima će zainteresovani moći da preuzmu prijavne formulare biće blagovremeno objavljen na internet prezentaciji Help-a i Grada, najkasnije u drugoj polovini aprila 2012. godine.

Projekat „Podrška lokalnom održivom razvoju kroz smanjenje siromaštva i ekonomsko osnaživanje“ humanitarna organizacija Help sprovešće od 1. marta 2012. do 31. oktobra 2013. godine na teritoriji gradova Leskovac, Kraljevo, Niš, Novi Pazar, Smederevo i Vranje i opština Bela Palanka, Bujanovac, Merošina, Pirot, Priboj, Prijepolje, Preševo, Svrljig i Tutin. Ukupna vrednost projekta iznosi 1.743.400,00 evra, a finansiraju ga nemačka vlada i ciljni gradovi i opštine.

Opšti cilj programa je doprinos održivom razvoju u Srbiji sa posebnim osvrtom na osnaživanje lokalnih ekonomskih stuktura u ciljnim gradovima i opštinama. Tome će doprineti posebni ciljevi kroz ekonomsku i edukativnu podršku lokalnom razvoju, tačnije dodeljivanjem 500 grantova u vidu opreme za započinjanje i/ili razvoj malih biznisa. Prosečna vrednost pojedinačnog granta je 2.400,00 evra, a uz opremu korisnicima će biti omogućeno pohađanje poslovnih i stručnih obuka radi unapređenja poslovanja.

Help je svojim razvojnim projektima u Srbiji od 2002. god. podržao 3896 malih biznisa.

Pročitajte i...