Istorija Niša

Novi arheološki nalazi na Medijani

U organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, krajem 2007. i početkom 2008. obavljena su zaštitna arheološka istraživanja na Medijani i to u južnom delu lokaliteta, između puta Niš-Niška Banja i pruge, nedaleko od železničke stanice Ćele Kula. I ova kampanja iskopavanja na Medijani dovela je do izuzetno zanimljivih rezultata. Pored kulturnog sloja iz perioda IV veka, konstatovan je sloj iz perioda ranog bronzanog doba (XIV/XIII veka pre Hrista), kao i ostaci iz perioda srednjeg neolita (VI/V milenijum pre Hrista, Starčevačka kultura).

Medijana

U neposrednoj blizini mesta gde su vršena ovogodišnja iskopavanja, (daleke) 1975. godine istražen je rimski objekat Vila sa konhama ili Vila rustika A, u kojoj je pronađen mozaik sa geometrijskim i figuralnim predstavama. Antički objekat koji je pronađen prilikom ovogodišnjih iskopavanja stoji u vezi sa Vilom sa konhama, odnosno sa njom čini zajednički kompleks jednog medijanskog agrarnog domaćinstva iz perioda IV veka.
Pronađen je i jedan ranohrišćanski grob koji je deo nekropole iz nešto kasnijeg perioda. Delovi ove nekropole konstatovani su na prostoru Elektronske industrije, Autobuskog stajališta EI, kao i na centralnom području Medijane i vezani su za nešto kasniji period.
Stručnoj i naučnoj javnosti od ranije je poznato da Medijana nije samo kasnoantičko nalazište, već i nalazište iz perioda kasnog bronzanog doba (XV-XII vek pre Hrista). Na zapadnom delu Medijane (oko Horeuma) 1962., 1972. i 1994/5. g. istraživano je naselje iz pomenutog perioda, perioda koji je značajan po čuvenoj Dorskoj seobi (pad Mikene, “Narodi s mora“). Sada je i u južnom delu Medijanu konstatovan deo ovog naselja. Nalazi koji se vezuju za period srednjeg neolita i Starčevačku kulturu (VI/V milenium pre Hrista) su izuzetno retki u južnoj Srbiji, a naročito u Nišu.
Prilikom zemlljanih radova na izgradnji Fabrike katodnih cevi EI 1980. godine, pronađeni su jako dobro očuvani ostaci rimskog vodotornja. Nalazi tog tipa su jako retki na prostoru čitavog nekadašnjeg Rimskog Carstva i svaki pronalazak takvog nalaza pruža mogućnost za razumevanje funkcionisanja rimskog vodovoda. Nažalost, ovaj nalaz je uništen zbog izgradnje pomenute fabrike. Tom prilikom su prvi put na Medijani pronađeni i nalazi iz perioda srednjeg neolita.
Najnoviji nalazi na Medijani samo jasno pokazuju da Medijana obuhvata čitavo područje Elektronske industrije, prostor između auto-puta i pruge i polje severno od auto-puta, kao i da je prostor Medijane oduvek bio zanimljiv za naseljavanje. Zbog svega ovoga, grad mora biti ponosan zbog toga što ima Medijanu i mora shvatiti da ona pruža velike mogućnosti ne samo arheolozima za istraživanje prošlosti već i svim stanovnicima i gostima Niša za uživanje. Medijana se može urediti i turistički eksploatisati, a grad od toga može imati samo koristi.

Piše: AA

Pročitajte i...