Promocije, sajmovi, festivali

Noć muzeja, Niš 2012

noc-muzejaOve godine manifestacija „Noć muzeja“ biće održana 19. maja u 65 mesta Srbije, među ostalima i u Nišu, Leskovcu, Vranju i Prokuplju.
Deveta „Noć muzeja“ biće održana pod sloganom „Odličan provod u muzejima“, a lokaliteti će biti otvoreni 19. maja od 18h do 2h. Detaljniji program manifestacije pogledajte u nastavku.

Prošlogodišnja manifestacija održana je u 65 mesta u Srbiji, na 315 lokacija i bilo je prikazano 429 dešavanja.
Pokrovitelj nacionalne „Noći muzeja“ je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Program Noći muzeja 2012 u Nišu

Retrospektivna izložba slika Veljka Miljkovića
nm01
Galerija art55
Umetnik Veljko Miljković bio je značajna pojava niške umetničke scene. Kako se svojim shvatanjem, pristupom umetničkom delu i načinom izražavanja značajno razlikovao od umetnika koji su stvarali i stvaraju u Nišu, Galerija ART55 želi da ovim projektom istakne njegov značaj, vrednost njegovog slikarskog opusa i skrene pažnju javnosti na ovu osobenu ličnost.
U muzičkom delu programa Žar Band će ponuditi svojevrsnu kombinaciju etno i džez muzike.

Izložba NIŠART fondacije
nm01
Galerija savremene likovne umetnosti Niš

Stara niška štampa i Car Konstantin – ime koje spaja
nm01
Istorijski arhiv Niš
„Niške novine“ najstariji su sačuvani list objavljen u Nišu-u Arhivu se nalazi prvomajski broj iz 1886.g. Na izložbi će biti prikazano 60-tak eksponata, naslovnih strana sačuvanih listova, medju kojima su list za politiku, privredu i književnost „Sloboda“ iz 1889.g.,list „Nišlija“ iz 1894.g.,kao i nastariji dečiji list „Djače“ iz 1888.g.čiji je vlasnik i urednik bio učitelj Petar Nikezić.Sačuvan je i prvi broj časopisa „Gradina“ iz 1900.g.

Videoprezentacija „Car Konstantin – ime koje spaja“

Videoprezentacija „Car Konstantin-ime koje spaja“ na jednom mestu predstavlja sve institucije, organizacije, udruženja, klubove, koji su kroz istoriju i vreme nosili ime Cara Konstantina. Konstantinovo ime prvi put se pominje pre 120 godina u nazivu Železničke pevačke družine „Konstantin“ koja je to ime nosila do kraja II sv. rata. Imenom sv. Cara Konstantina zvala se najveća niška štamparija 1925.g. Tako se danas zove niški aerodrom, crkva u parku Sv.Save, najduži bulevar u Nišu, jedna osnovna škola, glumačka nagrada na Filmskim susretima. Lik cara Konstantina ugradjen je u gradski grb, gradska slava je sv.Car Konstantin i Carica Jelena, a ime Cara Konstantina nose gotovo svi sportski klubovi u Nišu. Pokazaćemo da kroz istoriju i vreme ime Cara konstantina živi u carskom gradu Nišu.

Pokloni tvoj mi foto, potpiši sliku tu…
nm01
Narodna biblioteka „Stevan Sremac“
Izložba fotografija i razglednica iz zavičajnog fonda Narodne biblioteke „Stevan Sremac. Film, koji je prati na video bimu, je podsećanje na prošlost kroz fotografije, razglednice , reklame, muziku.
1) „Urami se!“ – Pozivamo nišlije da dođu i donesu crno-belu fotografiju iz svog porodičnog albuma i zakače na veliki pano.
2) „Retro na štafelaju“ – Radovi učenika Umetničke škole inspirisani prošlošću
3) Koncert benda (21.00-23.00)

Jelena Šalinić-crteži
nm01
Paviljon u Tvrđavi
Rođena 1976. godine u Kraljevu. Završila Fakultet likovnih umetnosti (odsek slikarstvo, Beograd) diplomirala je 2000. godine u klasi profesora Anđelke Bojović, kao student generacije. Magistrirala je 2003. godine kod istog profesora.

U toku školske 2003/4. godine bila zaposlena kao profesor likovne kulture u Gimnaziji u Kraljevu. Nakon toga u periodu od 2004-2007. godine radila kao profesor crtanja i slikanja u Srednjoj umetničkoj školi u Kraljevu.
Od 2006. godine, prvo kao saradnik pa zatim i asistent, zaposlena je na Filološko-Umetničkom fakultetu u Kragujevcu (FILUM) na predmetu crtanje i slikanje.Član je ULUS-a od 2001. godine.
Na izložbi će biti predstavljen Ciklus “ Koridori 2 „komb.tehnika nastao u periodu 2010 2011 i 2012.godine.

+ Portretisanje posetilaca koji to budu želei-na licu mesta uraditi će poznati niški karikaturista Saša Dimitrijević u izložbenom Paviljonu u Tvrđavi.
+ Otvoreni prostori u tvrđavi: Spomen soba-atelje Radomira Antiće i Atelje Vladana Ranđelovića

Predstava „Patuljak nosonja“
nm01
Pozorište lutaka Niš
Predstava „Patuljak nosonja“,Vilhema Haufa, u režiji Todora Valova

Osnova filozofska tema je prevrtljivost ljudskog života. U njoj se prepliću večne filozofske teme koje su doticale, kako umetnike Romantizma,tako i savremene stvaraoce. U životu stvari često nisu onakve kakve izgledaju.Iza ružne i eformisane spoljašnosti,krije se osećajna duša i dobro srce.
„Patuljak nosonja“ je romantična priča o tome kako u najtežim životnim trenucima čovek može da promeni svoju sudbinu i pronadje sreću uz pomoć srodne duše sa kojom deli sudbinu.

Zdrava tvrđava IV
nm01
Salon 77
Zdrava tvrđava je program ekoloških radionica za decu predškolskog uzrasta koja se tradicionalno, ove godine četvrti put, realizuje u saradnji sa galerijom savremene likovne umetnosti iz Niša. Cilj projekta je razvijanje ekološke svesti – upoznavanje najmlađe populacije sa ekološkim problemima i načinima da se oni prevaziđu putem recikliranja otpada i njegovog prerađivanja u upotrebne i lepe predmete.
Realizacija programa se i ove godine odvija u nedelji koja prethodi Noći muzeja. Ovogodišnji program održava se pod nazivom „Mali paleontolozi“ i posvećen je izumrlim životinjskim vrstama iz perioda mezozoika, prvenstveno dinosaurusima. Izrada životinjskih modela će se kao i do sada sprovesti recikliranjem starog papira, plastične ambalaže i žice.

Milena Tošič i Milan Ristić
nm01
Salon 77
Završili Fakultet umetnosti u Nišu – odsek slikarstvo.
Zajedničkom izložbom u kombinovanoj tehnici prikazat će sopsteveni likovni razvoj od figuracije do lirske i geometrijske apstrakcije .

Ceo svet je pozornica
nm01
Škola mode i lepote
– Izložba ručno rađenih kostima od papira
– Izložba Maski
– Performans „Šekspirov trenutak “ u saradnji sa studentima glume
Od 22.00 do 20.30 sati
Šekspirov trenutak“ Hamletov govor glumcima “ – “ Glumačka trupa „

Ulica slikara, grafičara, dizajnera i muzičara
nm01
Umetnička škola
Ulica slikara, grafičara, dizajnera i muzičara deli svoje umetničke multimedijalne vibracije svim posetiocima. Postavka izložbe u Galeriji Umetničke škole.

Prvomajska ulica u kojoj se nalazi Umetnička škola, kao i Muzička škola, biće zatvorena za saobraćaj i predviđene su brojne aktivnosti u Noći muzeja. Pre svega gostuje nam Umetničko sveučilište iz Sofije, koje će izložiti svoje radove u školskim galerijskim prostorijama, a ispred škole na maloj bini sviraće bendovi iz obe škole, Muzičke i Umetničke. Pored dobre svirke, posetioci će moći da se priključe radionici ručno pravljenog papira, kaligrafiji, štampi tekstila i tehnike batik, dok će najmlađi posetioci moći da crtaju i slikaju uz podršku i pomoć učenika škole. Sve vreme imaćemo kolege i učenike iz Sofije koji će biti gostovati u Sićevačkoj koloniji, zahvaljujući podršci i saradnji sa Galerijom savremene likovne umetnosti.

Sofija u Nišu , intenacionalna kulturna razmena i saradnja.
Postavka izložbe radova učenika Umetničkog sveučilišta iz Sofije.
Učenici Umetničke škole iz Sofije izlagaće radove iz likovne grafike. U aprilu mesecu 2011. Umetnička škola iz Niša gostovala je u Sofiji i izložila radove svojih učenika. Kao gosti imali smo priliku da uživamo u gostoprimstvu domaćina i pogledamo sve raspoložive izložbene prostore i znamenitosti Sofije. Noć muzeja je prilika da uzvratimo gostoprimstvo i ljubaznost koju su nam priredili za vreme boravka u Bugarskoj i nastavimo kulturnu saradnju dve zemlje.

Neotkriveno blago Univerziteta u Nišu
nm01
Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“
Galerija Univerzitetska biblioteke po prvi put predstavlja javnosti deo bogate umetničke zbirke Univerziteta u Nišu.

Zbirka sadrži veći broj dela (uglavnom ulja na platnu) koje su umetnici i dobrotvori poklanjali Univerzitetu od njegovog osnivanja (1965. godine) do danas.

Narodni muzej Niš
Arheološka postavka “Arheološko blago Niša od neolita do srednjeg veka“
adresa: Generala Milojka Lešjanina br. 14

Izložbeni prostor u Sinagogi
Izložba „Stevan Sremac“ u saradnji Narodnog muzeja Niš i Muzeja narodnog pozorišta Beograd
U 19h Ispred Sinagoge će biti organizovana promenada u saradnji sa SKC-om koja će dočarati vreme Stevana Sremca.
adresa: Davidova br. 2

Ćele Kula

Logor Crveni krst
18h Multimedijalna izložba fotografija
Izložbu „Prejake reči“ organizuje Centar za razvoj civilnih resursa (CRCR) i Centar lokalne demokratije LDA u saradnji sa Narodnim muzejem u Nišum a otvoriće je Velibor Petkovic, novinar i publicista i dr Nebojša Krstić u 18h.

Pročitajte i...