XXVII Nišville Jazz Festival 2010

Nišville XXVI – Drugi dan festivala

Nišvill Jazz Festival Nišvill Jazz Festival Nišvill Jazz Festival Nišvill Jazz Festival
Four Bones Miroslav Vitous & Ratko Zjača Band „Defunkt“ Bowie & The Bastardz Michaela Rabitsch & Rob. Pawlik Quar.

Drugi dan festivala

Drugo veče festivala otvorio mađarski sastav Four Bones koji čine četiri trombona, klavir, kontrabas, bubanj i zaista sjajna pevačica Zita. Svirali su standarde poput My Favourite things i Return of the prodigal son, uprkos stalnim smetnjama koje im je pravio vetar.

Nakon njih na glavni stejdž izašao Miroslav Vitouš u pratnji benda hrvatskog gitariste Ratka Zjaće. Vrlo dobra svirka i sjajan bubnjar, mada se čini da je veći deo publike aplaudirao više zbog svesnosti da su u pitanju veliki muzičari nego što su razumeli njihovu muziku.

Sledeći su bili fenomenalni Omri Ziegel and Brotherhood iz Švajcarske. Publika na Nišvilu odavno nije imala priliku da prisustvuje tako energičnom i posvećenom nastupu. Uprkos činjenici da je u pitanju vrlo nekomunikativna forma free jazza, ovi frenetični Švajcarci su zaista dali sve od sebe, pa i više od toga. Omri je zaista pošteno izmaltretirao svoj saksofon, a bogami i majicu. Po mišljenju autora ovih redova, najbolja svirka do sada.

Michaela Rabitsch i Robert Pawlik su imali tu nesreću da nastupaju pre Darka Rundeka, a s obzirom da je program debelo kasnio, ne može se reći da ih je publika ispratila sa velikom pažnjom. A oni su je svakako zaslužili. Pogotovo simpatična Michaela.

I konačno, legendarni Darko. Mislim da je odavno prošla ponoć kad je on otpočeo svoj nastup. Amfiteatar je bio krcat. Sjajna svirka, mada publika, kao po običaju, mnogo bolje reaguje na hitove iz vremena Haustora, Enu, Šejna, nego na kasnije radove, ako izuzmemo Apokalipso i Makedo. Pesmu Đelem đelem svirali u čast pokojnog Šabana. Kada su na bis izašli da odsviraju Bi mogo da mogu bilo je skoro tri. Prava je šteta što smo ostali uskraćeni za Šal od svile i Uzalud pitaš…

Čini se da je napravljena nepravda prema OK Connectionu jer su imali tu nezahvalnu dužnost da sviraju posle Rundeka i tako kasno. Mislim da su organizatori trebali da ostave Rundeka za kraj a da Ristu i kompaniju ubace ranije u program…