Nišville Jazz Festival 2013

Nišville 2013 – Četvrto veče

cetvrto-veceJoš jedno izdanje Nišville džez festivala, nakon četiri večeri koncerata na više bina po Tvrđavi i po celom gradu (kao i van grada), se na kraju svelo na kasne nedeljne sate i glavne zvezde celokupnog festivala – Nouvelle Vague.

T.G. Collective iako su prvi bili ove večeri, kada nema još velikih gužvi, svojski su se potrudili da prisutne zabave svojim instrumentalima. Bilo je svinga, flamenka, malo klasične muzike i naravno džeza. Poseban utisak ostavila je flautistkinja Holi Džouns.

Prve utiske o novom albumu „Birds“ Nišlije su mogle da steknu kroz nastup kvarteta norveškog saksofoniste Mariusa Neseta. Zanimljivost ovog benda je da svaki od članova kvarteta na svom instrumentu svira kompoziciju u različitom tonalitetu i sve se to predvođeno Mariusovim saksofonom stapa u jednu kompleksnu kompoziciju.

Probednici prošlogodišnjeg Europafesta, slovenački Artebeaters sa Petrom Ugrinom Nišlijama su predstavili autorski materijal sa svog odličnog debi albuma „Garden of Adventure“. Za kraj koncerta Petar sa ostatkom ekipe „svim devojkama u Nišu“ posvećuje baladu „Mystic Simphony“.

Zvezda festivala trebalo je da bude legendarni kontrabasista Ron Karter, međutim zbog gužve koja je nastala zbog iščekivanja Nouvelle Vague, bilo je mnogo galame, tako da oni koji su pokušali da uživaju u Karterovom majstorstvu su imali poteškoća sa time. Karteru je savetik za kulturu i medije ambasade SAD Rajan Roulan uručio ovom prilikom specijalnu nagradu festivala „Car Konstantin“ za doprinos džezu. Kontrabasista je održao sjajan koncert, vredan titule MVP džeza. Pored njega, svoju virtuoznost u solo segmentima prikazali su i članovi njegovog Golden Strike trija – gitarista Rasel Maloun i pijanista Donald Vega.

Francuski Novi talas, odnosno Nouvelle Vague obeležili su ovogodišnji festival, i iako još nema potvrde čini se da je za njih bila i rekordna posećenost. Osnivači Mark Kolin i Olivije Libo u Niš su sa sobom poveli trio pevačica Elodi Delfin Truše Zula i Melani Pejn. A miljenica publike vrlo brzo je postala Zula. Svetla su bila prigušenija, smenjivale su se crvena, plava i ljubičasta boja koje su dočaravale kabare atmosferu i zanimljivu koreografiju benda. Jezivo su krenule prve note „The Lullaby“ (The Cure) a kada su se pojavile pevačice i zapevale, publika je bila oduševljena. Sledile su „Master & Servant“ (Depeche Mode), „Dancing With Myself“ (Billy Idol), „Making Plans for Nigel“ (XTC), „Dance With Me“ (The Lords of the New Church) i druge.

cetvrto-vece-2

Kako žestoke pankerske pesme mogu da zvuče umiljato i lagano, NV su pokazali pesmama poput „Ever Fallen In Love“ (Buzzcocks), „Teenage Kicks“ (The Undertones) i na bisu sa „Too Drunk Too Fuck“ (Dead Kennedys). Pred kraj koncerta odsvirali su „Love Will Tear Us Apart“ (Joy Division), da bi ih publika zvala na još jedan bis! Jedini bend koji je Nišvilu dobio dva bisa, vraća se na scenu kao duo Olivijea Liboa i Elodi Freže kako bi u akustičnoj varijanti, uz pomoć publike, za oproštaj izveli „In A Manner Of Speaking (Tuxedomoon)“.

Nišvil zatvara logično niški bend, ovoga puta u vidu jednog netipičnog sastava. Naime, Teatar Bend čine glumci niškog Narodnog pozorišta koji su za ovu priliku pripremili muzički performans sastavljen od obrada poznatih pop, džez i rok pesama. Prelepa kostimografija dočaravala je muziku i sve je težilo ka nekom mjuziklu. Počeli su sa „All that jazz“, a do kraja večeri mogao se čuti po koji hit ABBA, Džejmsa Brauna, Galije, Džoa Kokera…

Fotogalerija – Nišville 2013
Piše: Miloš Najdanović – BalkanRock

Pročitajte i...