XXVII Nišville Jazz Festival 2010

Nišville 2010 | Steve Hackett na Nišvillu

Steve

Legenda grupe Genesis dolazi u Srbiju

Steve Hackett (Stiv Heket), legendarni gitarista jednog od najznačajnijih progresiv rok grupa Genesis u njenoj najboljoj fazi, nastupiće na ovogodišnjem Nisville festivalu sa poznatim madjarskim world/fusion jazz bendom Djabe.

Uz Pitera Gebrijela, Heket je najzaslužniji za formiranje autentičog zvuka grupe Genesis sa kojim je snimio 7 studijskih i 3 live albuma. Svoj prvi solo album Voyage of the Acolyte (poznat kao „izgubljeni“ album Genesis zahvaljujući ogromnom doprinosu Fila Kolinsa i Majkla Ruterforda u njegovoj realizaciji) objavio je još 1975. godine.

Posle napuštanja Genesis snimio je svoj drugi solo album Please Don’t Touch na kome gostuju različiti pevač, izmedju ostalih i Randy Crawford, a i sam Heket preuzima deo vokalnih deonica. Početkom osamdesetih on se polako udaljava od progresiv zvuka po kome je do tada bio prepoznatljiv, pravi blagi zaokret ka pop zvuku i sve više se okreće klasičnoj gitari. Negova saradnja sa Stiv Hovom (Steve Howe) iz grupe Yes rezultirala je 1986. stvaranjem supergrupe GTR. Bez obzira na kratko trajanje ove grupe, njihov istoimeni album je dostigao veliku popularnost u SAD.

Devedesetih godina ponovo se okreće izvodjenju repertoara iz Genesis faze, a 1996. godine i snima album pod naslovom Genesis Revisited. Genesis se tada ponovo okupljaju u cilju izdavanja box-seta Genesis Archive 1967-75 za koji Heket ponovo snima neke gitarske linije sa njihovih albuma iz sedamdesetih godina.

Steve

Krajem 2009. godine izlazi njegov album Out of the Tunnel’s Mouth koji, zajedno sa izdanjem Wild Orchids (2006) baca novo svetlo na njegove progresiv rock korene. Djabe je najpoznatiji madjarski jazz/world fusion bend koji već više od 2 godine aktivno nastupa i snima sa Stiv Heketom. Osnivač benda je Attila Egerházi (gitara) a glavi autor je Tamás Barabas, najvirtuozniji madjarski basista. Za njihovu autentičnu kombinaciju džeza i madjarske narodne muzike zaslužan je takodje i violinista Ferenc Kovacs. Grupa Djabe je saradjivala sa mnogim svetski poznatim uzičarima. Izmedju ostalih tu su saksofonista Ben Castle (The Brand New Havies, Sting, Jamie Cullumn…) koji je sa Djabe snimio 4 studijska i 3 live albuma), saksofonista John Nugent (Ella Fitzgerald, Tony Bennett, Carla Blay) koji je učestvovao u snimanju albuma Take On, kao i Malik Mansurov, koji na istom albumu svira tar (stari Persijski instrument).