Niške vesti

Nišu ne trebaju SOS trgovine

sosIako ekonomisti za narednu godinu najavljuju još veću krizu, u Nišu, gradu sa visokom stopom nezaposlenosti i platama ispod od republičkog proseka, nema nijedna SOS prodavnica.

Od SOS trgovina u Nišu ostao je samo još poneki plakat. Prodavnica je zatvorena pre nekoliko meseci, a u potrazi za jeftinijom robom građani idu od jedne do druge prodavnice.

Građanima Niša sa prosečnim platama, sve je skupo, zbog čega, kako kažu, kupuju uglavnom na sniženjima.

SOS marketi u Nišu nestali su sa propadanjem većih trgovinskih lanaca. Trgovce i dobavljače zakon ne obavezuje na otvaranje takvog objekta, pa o tome i ne razmišljaju.

Verovatno nije isplativo, kaže Vesna Rašić, radnica jedne od niških trgovina: „Situacija je i u državi i kod nas u Nišu teška.“

Ni grad nije obavezan da osniva SOS prodavnice, mada je zainteresovanim trgovcima nudio povoljnije lokale za tu namenu.

Grad pomaže koliko može

Penzionerima sa najnižim primanjima, koji su se najviše i snabdevali u SOS trgovinama, grad nastoji da pomogne davanjem jednokratne pomoći.

Prema rečima gradskog većnika Milorada Stošića, Upravi za finansije naloženo je da pronađe trgovinu koja će realizovati vaučere na 2.000 dinara.

Pravo na besplatan obrok ima oko 6.000 građana, a novi zakon o socijalnoj sigurnosti obuhvatio je veći broj ugroženih.

„Sada ima oko dve i po hiljade korisnika novčane socijalne pomoći, hiljadu više nego do aprila“, navodi Zoran Jović, direktor Centra za socijalni rad u Nišu.

Da je SOS prodavnica preko potrebna građanima NIša, govore i podaci da u tom gardu ima oko 35.000 nezaposlenih, a prosečne zarade su ispod su republičkog proseka.

Pročitajte i...