Niške vesti

Nišlije dale 1,8 miliona evra

wind-jet Subvencionisanje letova „Vind džeta“ i „Montenegro erlajnza“ sa niškog civilnog aerodroma u ovoj godini gradski budžet je koštalo oko 1,8 miliona evra. Uprkos enormnim sredstvima koja su utrošena, Gradsko veće je efekte projekta nazvanog „Povećanje konkurentnosti civilnog aerodroma ‘Konstantin Veliki'“ ocenilo uspešnim i juče odobrilo još 65 miliona dinara za nastavak subvencionisanja crnogorskog prevoznika do marta 2011. godine.

Italijanskom lou kost prevozniku „Vind džet“, koji je 10 meseci leteo na liniji Niš-Forli, plaćeno je oko 1,106 miliona evra, dok se u gradsku kasu od prodaje karata vratilo oko 20 miliona dinara, što znači da je subvencija koštala budžet oko 900.000 evra.

Grad je u letelicama „Vind džeta“, sa kojim je 15. oktobra (dva meseca pre roka) sporazumno raskinut ugovor, zakupljivao po 100 mesta, avioni su zimi leteli jednom, a leti dva puta nedeljno, a prihod od prodaje karata je išao u gradsku kasu.

„Vind džet“ je ostvario 69 letova na liniji Niš-Forli-Niš i prevezao 5.808 putnika, odnosno u proseku 42 putnika po letu. „Montenegro erlajnzu“, koji od kraja februara ove godine leti iz Niša preko Podgorice do desetak destinacija u Evropi svakoga dana, plaćeno je do sada 613.000 evra, a duguje im se još oko 35 miliona dinara, tako da ova subvencija do sada budžet košta oko 900.000 evra.

U avionima „Montenegro erlajnza“ grad je plaćao razliku ukoliko se proda manje od 40 karata do krajnje destinacije u Evropi. Ostvarena su 242 leta i prevezeno je 14.480 putnika. Na liniji do Podgorice u proseku je bilo 30 putnika, ali su mediji i javnost ostali uskraćeni za informaciju koliko je prosečno bilo putnika na linijama ka krajnjim evropskim destinacijama, za šta grad plaća razliku ukoliko je broj prodatih karata manji od 40.

Gradski većnik Boban Mihajlović kaže da je postignut opšti cilj projekta, a to je „unapređenje konkurentnosti Aerodroma ‘Konstantin Veliki’ i valorizacija razvojnih potencijala grada Niša i regiona jugoistočne Srbije“.
– Neophodno je naglasiti da cilj projekta nije bio da Niš kao finansijer ostvari prihode i dobit, već da se ulaže u povećanje konkurentnosti aerodroma i teritorije koja bi u perspektivi mogla da omogući manje donacije, redovniji, kvalitetniji i obimniji avio-saobraćaj, razvoj turizma, unapređenje kvaliteta života građanima kroz korišćenje letova iz Niša, internacionalizaciju lokalne privrede, privlačenje novih investitora… – kaže Mihajlović, koji je bio i na čelu radne grupe zadužene da sačini izveštaj o sprovođenju ovog projekta.

On dodaje da su neki ciljevi ostvareni direktno, dok će za druge biti potrebno vreme da bi se videli njihovi efekti. Jedan od direktno ostvarenih ciljeva, po njegovim rečima, jeste povećanje broja putnika i prihoda koji je ostvario aerodrom sa kojeg pre godinu dana nije bilo letova nakon povlačenja „Jata“.
– Broj putnika u ovoj godini biće jedan od četiri najbolja rezultata u istoriji niškog aerodroma. Od situacije da nije bilo letova, nakon godinu dana imamo dnevne linije ka više evropskih gradova. Takođe, aerodrom je ostvario prihod od oko 27 miliona dinara, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje oko 60 odsto u ukupnim prihodima od osnovne delatnosti. Osim toga, koristi od letova imao je i NIS, koji je prihodovao oko 15.000 evra od prodaje goriva. Ostvareni su i drugi specifični ciljevi projekta: povećano je interesovanje avio-kompanija za korišćenje usluga aerodroma, povećani su prihodi od turizma u gradu, broj turista, turistički promet i učešće stranih turista – naveo je Mihajlović.

Po njegovim rečima, važno je nastaviti promociju niškog aerodroma jer broj putnika raste, što će doprineti da se smanje subvencije u narednoj godini.
Takođe, postojanje niškog aerodroma je razvojna šansa ne samo Niša nego celog regiona, pa bi i ostale opštine trebalo uključiti u ovaj projekat.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović rekao je da će 100 miliona dinara, koje je niški aerodrom dobio na zajam od beogradskog aerodroma, biti iskorišćeni za poboljšanje finansijske likvidnosti preduzeća, a da je kod NIP-a konkurisano za sredstva za dalje opremanje aerodroma.

Inače, linija Niš-Podgorica od utorka uveče ponovo je normalizovana posle šest dana pauze, nakon otklanjanja kvara na uređajima za sletanje u kontroli leta.

Izvor: Blic

Pročitajte i...