Niške vesti

Niški muzej u holu RTS-a

rtsIzložba niškog Narodnog muzeja „U susret jubilarnoj 2013.“, otvorena holu RTS-a. Predstavljene skupltupre, projekti, posteri, kao i jedna od retkih u svetu pronađenih antičkih kapija.

U Holu RTS-a, otvorena je izložba niškog Narodnog muzeja „U susret jubilarnoj 2013.“, kada se navršava 1700 godina Milanskog edikta. Tada Niš obeležava još jedan značajan datum – 80 godina Narodnog muzeja.

Edikt o verskoj toleranciji potpisali su carevi zapadnog i istočnog Rimskog carstva – Konstantin i Licinije. I time je hrišćanstvo postalo ravnopravno sa ostalim religijama.

Na izložbi, kao uvod u obeležavanje velikog hrišćanskog jubileja, predstavljene su skupltupre, projekti, posteri, kao i jedna od retkih u svetu pronađenih antičkih kapija.

Imperator Konstantin veliki rođen je u antičkom Naisusu, a njegov bronzani portret, velike umetničke vrednosti i svetskog značaja, pronađen je 1900. godine u reci Nišavi. Danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu.

Direktor Televizije Beograd Nikola Mirkov poželeo je dobrodošlicu gostima iz Niša, izrazio zadovoljstvo što je iz nekadašnje prestonice koja baštini ogromno kulturno i istorijsko bogatstvo stigao ovako bogat materijal u sadašnju prestonicu i što upravo RTS, kao javni servis građana, prvi najavljuje aktivnosti niškog muzeja u susret jubilarnoj godini.

Izložbu je otvorio ministar kulture, infromisanja i informacionog društva Predrag Marković koji je istakao da muzej u Nišu kao i ostali muzeji u Srbiji imaju šta da pokažu ali da smo takođe i dužni da sačuvamo sve što smo nasledili, svoje i tuđe.

Prvi čovek niškog muzeja Slaviša Popović istakao je da zahvaljujući finansijskoj pomoći Ministarstva kulture 2010. godine realizovano četiri projekta, da će ove godine biti realizovana još dva, čiji će krajnji ishod biti prezentovan javnosti tokom jubilarne 2013. godine.

Povodom jubileja Narodni muzej će krajem godine prirediti izložbu „Život hrišćana u Nišu od Konstantina i do danas“, multimedijalnu prezentaciju kulturnog blaga sa prostora Niša, koje potiče iz doba Rima, Vizantije, srednjovekovne Srbije, perioda otomanske okupacije pa sve do današnjih dana, rekao je Popović, a 2013. javnosti će biti predstavljeni rezultati dugogodišnjih arheoloških istraživanja Naisa, Medijane i nekropole u Jagodin-mali.

Otvaranju izložbe niškog muzeja u galeriji RTS-a prisustvovao je i patrijarh Irinej koji je dao blagoslov Narodnom muzeju u Nišu za obeležavanje jubilarne 2013. godine kao i gradu Nišu u kome je dugo bio, koji i „ako bi hteo da zaboravi, to nikada ne bi mogao, jer će uvek biti Nišlija“.

„Mi se nalazimo pred velikim događajem, 17 vekova od donošenja Milanskog edikta čiji je značaj ogroman, hrišćanstvo se prvi put izjednačilo sa ostalim religijama, doprineo je razvoju kulture i nauke u rimskoj imperiji, njime je počela nova etapa razvoja sveta, današnja dostignuća u nauci delom se temelje na tom važnom dogadjaju“, naveo je patrijarh Irinej.

Povodom predstavljanja projekta „Koreni evropskog hrišćanstva“, u Narodnom muzeju u Nišu izrađene su kopije najznačajnijih eksponata iz antičke zbirke, koje su sada pred beogradskom publikom. Izložba traje do 10. aprila.

RTS

Pročitajte i...