Niške vesti

Niški EYOT u top 5

EYOTU Srbiji postoji jaka džez scena koju čine davno proslavljeni majstori svojih instrumenata, ali i mladi i talentovani muzičari koji su uprkos svemu posvećeni ovoj vrsti muzike. Ovo su samo neki od džez albuma koji su se pojavili ove i prošle godine, na koje bi trebalo obratiti pažnju.

„Eyot“ – „Horizon“
Niški sastav „Eyot“ svoj uspeh beleži na prestižnim festivalima, a video za „It’s Time To Go Home“ obišao je svet preko sajta „AllAboutJazz“, koji je ovu pesmu svrstao u odeljak „video dana“. Devet numera na ovom albumu su u čvrstim džez okvirima, ali ne beže od etno elemenata, kao ni rokenrol energije.

„Naked“ – „Get Naked“
„Naked“ je novi album objavio za mađarsku izdavačku kuću „Narrator Records“, što bi moglo ovom sastavu da donese i zasluženu šansu za proboj u inostranstvu. Muzika je i dalje ukorenjena u džezu, izlomljeni ritmovi harmonike i violine podsećaju slušaoca na etno ugođaj, a primetan je nešto čvršći zvuk nego na prvom albumu.

„Zerkman Big Bang – S/T“
Trubač Zoran Erkman od Big benda RTS-a, preko „Discipline kičme“, „Bukvar Bukvara“ i „Kanda Kodža i Nebojše“ uspeo je da ostvari svoje ambicije.
Osnovao je trio koji neće robovati žanrovima i koji će preispitati granice džeza, pa ovde ima i roka, fanka, modernih ritmova i raznih efekata. Producent je Koja iz „Discipline kičme“.

„Duško Gojković & Soul Connection Big Band“ – „Balkan Project“
Ovaj album je snimljen na koncertu u „Domu omladine“ i produkcijski je izuzetno dobro odrađen, pa dobro dočarava to veče uz našeg najpoznatijeg džez trubača i orkestra sastavljenog od mladih muzičara.
Na albumu su numere stilski karakteristične za Gojkovićev opus – džez kompozicije inspirisane melodijama Balkana.

„Panonia Project“ – „The Bridge“
Grupa „Panonia Project“ koju predvodi Vladimir Samardžić radi od 2006. godine i od samog početka ovaj sastav koji čine izuzetni instrumentalisti mlađe generacije radi na autorskoj muzici.
Album je oslobođen od etno tema, te se oseća čista emocija pretočena u formu modernog džeza.

Blic

Pročitajte i...