NišCafe

Niške muzičke svečanosti – NIMUS 2015

NIMUS 2015

Publika će na Niškim muzičkim svečanostima, koje će biti održane od 29. oktobra do 12. novembra, moći da na 11 koncerata čuje vrhunske muzičare iz Grčke, Italije, Rusije, Slovenije, Makedonije, Francuske, kao i domaće snage.

41. NIMUS otvoriće u sali Niškog simfonijskog orkestra solisti – violončelista Dragan Đorđević koji će izvesti dela Čajkovskog, dok će pijanistkinja Maja Rajković i trubač Mladen Đorđević svirati Šostakovičev koncert.

Kao poseban raritet organizatori najavljuju koncert na orguljama koje će u Katoličkoj crkvi u Nišu svirati italijanski muzičar Pietro Pirikone.

Selektor NIMUS-a Svetozar Vezenković izdvaja trio “Transkripcija” iz Grčke koji će 30. oktobra, prema njegovim rečima, izvesti popularna dela, kao i koncert mladih niških talenata, 16-godišnjaka Đorđa Radevskog i Aleksandra Raosa.

Niška publika će imati priliku da čuje i violinistkinju Lanu Trotovšček iz Slovenije, kao i oboistkinju Gordanu Josifovu Nedelovsku i pijanistkinju Elenu Atanasovu iz Makedonije koje će svirati valcere i popularna dela za obou i klavir.

Jedno veče NIMUS-a biće posvećeno niškom kompozitoru Bratislavu Zlatkoviću čiju će autorsku muziku izvesti Kamerni orkestar Fakulteta umetnosti u Nišu “Končertante”.

Muzičke svečanosti zatvoriće violinista Lev Kličkov iz Rusije koji će zajedno sa Niškim simfonijskim orkestrom, a pod dirigentskom palicom Emanuela Leduka Baroma, održati koncert u Narodnom pozorištu.

Ulaznica za jedno veče NIMUS-a može se kupiti, po ceni od 400 dinara, a 250 dinara za studente, učenike i penzionere, u Niškom simfonijskom okrestru i Niškom kulturnom centru.

Kompletan program NIMUS-a pogledajte na zvaničnom sajtu festivala

Pročitajte i...