Niške vesti

Niš u mreži bezbednih gradova UN

ujedinjene-nacije Niš je prvi grad u Srbiji koji je doneo sveobuhvatnu Strategiju bezbednosti, koja podrazumeva unapređenje standarda, delovanja i saradnje svih službi u okviru opšte, ekonomske, socijalne i ekološke bezbednosti grada. Strategija će biti osnov da se Niš, kao prvi grad u Srbiji, uključi u mrežu bezbednih gradova u okviru inicijative Međunarodne strategije za smanjenje katastrofe UN.

Strategija je predstavljena krajem prošle sedmice, kada su pripadnici službi za reagovanje u vanrednim situacijama grada Niša, pod „komandom“ Sektora za vanredne situacije MUP, izveli simulaciju reagovanja u slučaju terorističkog napada. Pripadnici Sektora, policije, žandarmerije, Hitne pomoći, Crvenog krsta i gradskih službi pokazali su kako bi delovali i u slučaju hemijskog akcedenta, požara i veće saobraćajne nezgode.

Strategija bezbednosti grada Niša doneta je uz podršku američke vladine organizacije USAID i u okviru njenog Programa za planiranje i reagovanje u vanrednim situacijama (PPES). Niš je sa Sofijom i Bečom već potpisao sporazume o saradnji u oblasti vanrednih situacija. Ovaj grad će, takođe, biti regionalni centar za reagovanje u vanrednim situacijama po sporazumu između Srbije i Ruske Federacije.

Izvor: Danas

Pročitajte i...