Niške vesti

Niš gradi 237 socijalnih stanova

graditeljiGrad Niš započinje gradnju 237 socijalnih stanova u naselju Ledena stena, ukupne površine 11.500 kvadratnih metara, saopšteno je u Skupštini grada Niša. Stanovi će biti izgrađeni na lokaciji Petra Aranđelovića, a izgradnja se finasira iz kredita Banke za razvoj Saveta Evrope, sa grejs periodom od pet godina i rokom otplate od 15 godina.

Direktor Stambene agencije Miomir Pešić rekao je da je Niš jedan od 12 gradova u kojima će biti realizovan ovaj projekat vredan 32 miliona evra za ukupno 1.700 stanova, koliko će biti izgrađeno u Srbiji. Kako je navedeno, Niš je zasad jedini grad koji je spreman da povuče sredstva za tu namenu, jer je opredelio lokaciju i svoje učešće u visini od oko 30 odsto za realizaciju projekta.

Pešić je rekao da će dve trećine stanova biti za prodaju i jedna trećina za zakup. Cena kvadratnog metra u prodaji iznosiće 499 evra, a povoljniji će biti uslovi i za zakup. Prvi stanovi biće završeni u aprilu 2013.

Izgradnja stanova za socijalno stanovanje na Ledenoj steni je prva faza, dok će u drugoj fazi biti izgrađeno još oko 100 stanova na lokaciji u naselju Branko Bjegović, a Gradsko veće će u narednom periodu odobriti i projekt izgradnje još dve lamele na lokaciji u naselju Duvanište. Gradonačelnik Niša Miloš Simonović rekao je novinarima da će posle sedam godina biti trajno rešeno pitanje smeštaja porodica sa Mramorskog brda, koje su ostale bez svojih kuća na tamošnjem klizištu.

Telegraf.rs

Pročitajte i...