Koncerti

Neočekivana sila

neocekivana-silaZa relativno kratko vreme „SILA“ je zadobila paznju javnosti zahvaljujuci inovativnosti koncepta koji je omogucio da „SILA“ uspesno izlazi na kraj i sa malim klubovima i sa velikim koncertnim prostorima, potpuno se prilagodjavajuci ambijentu.

„SILA“ koristi procesualan metod muzicke kreacije kojom komunicira sa savremenim muzickim pravcima (techno, break-beat, trip-hop) i na taj nacin cini komunikativnim najavangardnije muzicke ideje. Uobicajen nastup „SILE“ revidira formu uobicajenog rock and roll koncerta razbijajuci ga na dve ili tri celine izmedju kojih odabrani DJ preklapajuci se upotpunjuje i uoblicava zvucni dogadjaj.

Pored mnogobrojnih nastupa po klubovima u Srbiji i inostranstvu (Hrvatska, Slovenija, Holandija, Nemacka, Poljska, Ceska, Engleska, Madjarska, Makedonija..), „SILA“ je nastupala i na „Sajmu sekundarne upotrebe“ u bioskopu Rex svojim performansom „Muzika za bicikliste“ (svirajuci na biciklima i delovima za bicikl), na FEST-u 2000. u Muzeju jugoslovenske kinoteke(multimedijalni performans „Das Kabinett des Dr.Caligari-Organic Surround“), u Centru za kulturnu dekontaminaciju (multimedijalni performans „Voznja biciklom kroz Amsterdam“), u Domu Omladine Beograda(performans „Deep in Jazz ili Legalizacija“), u Bitef teatru(pesnicko vece sa Zoranom Radovicem), u Domu kulture Studentski Grad (audio-video performans „Sila i Avangarda“ sa Milanom Kilibardom),u Roter Salon der Volksbuhne u Berlinu (performans „Turbo Folk that never happened“), u Kino Babylon u Berlinu (muzicko resenje za nemi film „Das Kabinett des Dr.Caligari“), a u okviru Belefa 2005.“Sila“ je nastupila i sa renomiranom kompozitorkom Jasnom Velickovic u okviru ciklusa „So You Want To Be A Rock And Roll Star.

2. decembar
Petak 22:30
Ulaz 300 din, na dan koncerta 400
Prodajno mesto Happy House, Kalca, I sprat

Osim toga,“Sila“ je svirala ’99. na jedinoj tehno paradi u Beogradu pod nazivom „Peace Parade“ (koja se pod pretnjom policije nije ni pomerila iz parka Tasmajdan), 2001. na turneji pod nazivom „Move“ u organizaciji Centra za prezentaciju mladih, kao i na popularnim festivalima: EXIT (Novi Sad), Nisomnija (Nis), West Ritam (Beograd), Slobodno Skopje (Skopje),Ponikve (Zagreb), Art Music (Pula), Openfest (Rijeka),Ortofest (Ljubljana), Crossing Minds (Tilburg)….ali i na renomiranim festivalima „drugacije“ muzike, kao sto su Ring Ring (Beograd), Alternativa (Prag), Big Ear (Budimpesta), Druga Godba (Ljubljana)….

Koja (Disciplina Kicme) se pojavljuje i kao producent i koautor „SILINOG“albuma iz 2002. pod nazivom“Sunca“.
Insistiranje na improvizaciji je omogucilo laku saradnju sa velikimbrojem muzicara i DJ-eva.Tako se u ulozi vokalnog soliste pojavljuju: Oliver Nektarijevic (KKN), Marinka Djordjevic (Disciplina Kicme), Zoja Borovcanin(Lira Vega),MC Djura(FRC), Dave Watts (Fundamental), Damo Suzuki(ex Can) Dejan Vucetic (Darkwood Dub), Zoran Radovic (Presing), Nemanja Kojic (Eyesburn), Darko Dzambasov….a od intrumentalista tu su:screchmaster-Uros Petkovic -Uce (FRC), Koja (Disciplina Kicme) , Rambo Amadeus, Dusan Petrovic (Dvojac bez Kormilara, Eyesburn) i Gianni Gebbia (Terra Arsa), Sonja Loncar (Jarboli), Zerkman (Disciplina Kicme) ,Dejan Utvar (Lira Vega, Eyesburn) , Puba, Velja Mijanovic, Natasa Perazic, Nemanja Kojic (Eyesburn), Robindron Nikolic…

Spomenimo ovde i neke DJeve sa kojima je „Sila“ nastupala:
DJ Boza Podunavac, YU Nindza, Belgrade Yard Sound System,Bojan Mitrovic Dzumbus, Free Ride Culture, DJ Flip, Marko Nastic, Dejan Milicevic, MKDSL, DJ Shoxy, Gordan Paunovic, Terry Francis(UK),Dave Watts(UK), DJ Koltek(SLO), DJ Jin San(HR), PMG Collective(MK)…
„SILA“ saradjuje i sa umetnicima koji su raspolozeni za razbijanje ustaljenih nacina prezentacije umetnickih dela (film,video radovi, instalacije, izlozbe, promocije). „Silin“ prvi javni nastup je bio na otvaranju izlozbe slika Sandre Dulic,a slede i nastupi na promociji romana Zorana Penevskog u bioskopu Rex, na otvaranju izlozbe umetnickih fotografija Jovane Mirkovic u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u knjizari „Beopolis“ na obelezavanju godisnjice njihovog rada, u beogradskom Zooloskom vrtu na promociji umetnickog udruzenja „Bura“, kao i na obelezavanju desetogodisnjice rada Strip Core-a(Ljubljana,Velenje,Prestrenek). U okviru visegodisnjeg projekta u oblasti savremenog plesa i izvodjackih umetnosti „Korak Dalje“, „Sila“ se pojavljuje kao autor i izvodjac muzike za predstavu „Korak Dalje: Korak Blize“.
„Silina“ muzika je koriscena i u filmovima „Munje“, „Apsolutnih 100″, „Kada porastem bicu kengur“, hrvatskom filmu „Bare Lee-Cuvaj se sinjske ruke!“ kao i u najnovijem filmu renomirane danske rediteljke Lotte Svendsen (dobitnice brojnih medjunarodnih priznanja) „TBA“.

Sredinom 2007. godine Silu su napustili Goran Nikolic – Orge i Zlatko Veljovic – Laki i od tada Sila radi kao trio u sastavu :

Vladimir Djordjevic – gitara, sintisajzeri ;
Boris Mladenovic – bass gitara, sintisajzeri ,semlovi ;
Nemanja Acimovic – bubnjevi

„Neocekivana sila… je sacuvala od rokenrola njegovu sustinsku dimenziju nepredvidive „dogadjajnosti“, da bi mutirajuci psihodelicna rok iskustva svih generacija, kroz jezik break-beata, trip-hopa dosla do svojih visecasovnih space-rock improvizacija koje naizgled nemaju pocetak i kraj. Zajahavsi vreme Sila je naucila da je svirka sama po sebi uzivanje, vracajuci rokenrol kroz dens sam sebi, kao nesto energetski cisto, nadmocno nevino i ponovo potencijalno najmocnije na svetu.“ – Dragan Ambrozic, VREME.

Pročitajte i...