Nišville Jazz Festival 2013

Nema para za Nišvil

cvonjakPo odluci Komisije za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture i informisanja, Nišville jazz festival, koji je pre tri godine dobio status manifestacije od nacionalnog značaja, a ove godine ponovo vraćen na instituciju konkursa, za sufinansiranje – nije dobio ni dinara podrške.

Na konferenciji za novinare direktor Nišvilla Ivan Blagojević, je rekao da je ministar kulture Srbije odgovoran za ovoliko kašnjenje rezultata konkursa koji zaključen još novembra 2012. godina .

– U našim najpesimističkijim pretpostavkama, rekao je Blagojević, nismo očekivali da nas uopšte ne bude na spisku sufinansiranih manifestacija. To očigledno treba da pošalje poruku da Nišville kao brend umetničke muzike Srbije nije potreban srpskoj kulturi.

Od muzičkih projekata iz Niša, sredstva je dobio samo jedan projekat (NIMUS – 750.000 dinara) što je dva posto ukupne sume u toj oblasti, ali su zato beogradski projekti dobili 62 posto, a gledano u celini, Niš je prošao još i gore jer su niški projekti zbirno u svim oblastima dobili manje od 1.5 posto ukupnih sredstava Ministarsva, što se ne može shvatiti drugačije nego kao veliko nipodaštavanje drugog grada po veličini u Srbiji.

Blagojević je takođe podsetio da je Nišvil do 2009. godine od Ministarstva kulture dobijao dva miliona godišnje, 2010 – tri, 2011 – četiri, da bi prošle godine ponovo bio vraćen na dva – i to za program koji sadrži 80 koncerata , na deset bina u pet gradova – što je bio plan i za ovu godinu – uz obilje besplatnih programa i radionica za mlade muzičare.
-Kada je reč o srpskim jazz festivalima, najviše je dobio Beogradski – dva miliona, a znatno manje Valjevski, Pančevački i Kragujevački festival, što su po mom mišljenju, takođe tek simbolični iznosi, a to je znak neuvažavanja jazz kulture u celini.

Direktor Nišvilla je rekao da ovakva odluka dovodi u pitanje svrhu postojanja Nišvilla, kao i održavanje svih ovogodišnjih, a pre svega besplatnih programa koji su takođe bili zaštitni znak najvećeg jazz festivala jugoistočne Evrope.

Direkcija festivala će u narednih 48 sati detaljnije sagledati posledice ovakve odluke Ministarstva kulture, a dodatni trošak će svakako prdstavljati i povlačenje svih štampanih materijala na kojima se Ministarstvo (kao i poslednjih 15 godina) najavljuje kao pokrovitelj ovogodišnjeg Nišvilla.

Ivan Blagojević je naglasio da veliku odgovornost za sve prethodno navedeno svakako ima Komisija za savremeno stvaralaštvo, ali da najveću odgovornost snosi ministar kulture koji je stavio potpis na ovu odluku, iako je prilikom boravka Nišu na premijeri drame „Konstantin“, obećao gradonačelniku Niša da će Ministarstvo podržati Nišville značajnije nego prethodne godine.

– Međutim, ovakvom odlukom Nišville je vraćen 15 godina unazad, zaključio je direktor Nišvilla.

Pročitajte i...