Francuski kulturni centar u Nišu

Nedelja francuskog filma

nedelja-francuskog-filma2 Po ugledu na Mesec dokumentarnog filma iz 2009. u Francuskoj, Francuski centar Niš, Niški kulturni centar i Studentski kulturni centar Niš, organizuju « Nedelju dokumentarnog filma » i predstavljaju niškoj publici izbor najboljih filmova iz francuske produkcije u vidu dokumentarnih filmova, nagrađivanih i zapaženih na najvećim francuskim festivalima dokumentarnog filma : Međunarodni festival audiovizuelnog programa, Međunarodni festival dokumentarnog filma, Cinéma du Réel, u Pompidu centru, Međunarodni festival dokumentarnog filma u Marseju i Festival dokumentarnog filma u Lisasu.

22.11.2010. NKC
Za jedno od moja dva oka, reditelj Avi Mograbi
100′-2004-35mm
Produkcija: Avi Mograbi, Les Films d’Ici, Channel 8, Noga Communications, The New Israeli Foundation for Cinema Television

Mitovi o Samsonu i Masadu uče mlade generacije Izraelaca da je bolje umreti nego biti potčinjen.
Danas, kada je Intifada na vrhuncu, Palestinci svakodnevno trpe poniženja izraelske vojske. Na ivici istrebljenja, ovaj narod, kao Jevreji nad Rimljanima ili Samson nad Filistejcima, ispoljava bes i razočarenje.
Avi Mograbi, izraelski sineasta, veruje u moć dijaloga sa okupiranim Palestincima i sveprisutnom izraelskom vojskom.

Preko mora, reditelj Elizabet Levre
55′-2006
Produkcija: Alice Films, Artline Films, Arte

Svakog leta, mnogo je onih koji putuju preko mora, između Francuske i Alžira, a naročito između Marseja i Alžira, glavnog grada. Svakakav prtljag, muškarci i žene natovareni torbama i pričama.
Na moru, nismo više u Francuskoj, ali ne još i u Alžiru i obrnuto. Između dve obale i dve zemlje dolazi do izražaja reč koju neophodnost uslovljava. Iza zatvorenih vrata broda, film Preko mora predstavlja priču o muškarcima i ženama koji govore o svojoj imigraciji.

23.11.2010.NKC
Sudijina kći, reditelj Vilijam Karel
po knjizi “ Smrt tišine“ Klemansa Buluka
90′-2005
Produkcija:Roche Productions

„Ja sam ćerka sudije Buluka, ćerka terorizma osamdesetih godina i pariskih atentata. Niko se ne seća moga oca…
Imala sam 13 godina kada je moj otac pucao, 13.decembra 1990. Pucao je u sebe i u naše živote“.
Utemeljena na otmicama, krvavim napadima u Parizu, političkim pritiscima, ova priča govori o jednoj devojčici koja se brutalno suočava sa pretnjama smrću, telohraniteljima, strahom…sve do konačnog epiloga jedne zimske večeri 1990.

Povratak u G-duru, reditelj Georgi Lazarevski
52′ – 2006
Produkcija : Quark Productions

Već 40 godina, Eme planira veliko putovanje u Maroko. Prelistao je sve vodiče, proučio sve karte i zabeležio svaku važnu informaciju. Međutim, njegova supruga tvrdoglavo odbija da krene sa njim. Kada je njegov unuk, reditelj i fotograf, odlučio da ga povede u Maroko, Eme je napunio 93 godine. Dok njegova supruga, koja je ostala kod kuće, iskreno priča o svom životu, Eme, pod budnim okom kamere, ponovo otkriva život, svet, ljude. Žali za propuštenim prilikama, otkriva životne lekcije. Jedno blagočestivo i gorko putovanje, puno trenutne sreće, žaljenja i nade. Baš kao i život!

24.11.2010.SKC
Glen Guld za sva vremena, reditelj Bruno Monsenžon
106′-2004-05
Produkcija:Idéale Audience, Rhombus Média

Za sva vremena je savršen portret Glen Gulda koji pokušava da otkrije genijalnost umetnika i njegov strastveni odnos sa publikom u čitavom svetu koji svakako prevazilazi granicu odnosa sa muzičkom publikom, koja je, u ostalom, nenadmašiva. Neophodnost učešća anonimnih sagovornika pruža mogućnost Guldu da odgovori na njihova pitanja i izgleda kao vrstan poznavalac filmske narativnosti.

Pročitajte i...